15.05.1893.

Fusae Ichikawa – sufražetkinja protiv “dobrih žena i mudrih majki”

Fusae Ichikawa, prominentna figura japanskog sufražetskog pokreta, rođena je 15. svibnja 1893. godine. Odrastala je na farmi u siromašnoj japanskoj obitelji gdje je tijekom odrastanja svjedočila obiteljskom nasilju.

U tadašnjem društvu žene su bile u potpunosti isključene iz sfere politike te je prevladavao japanski ideal koji je od žena zahtijevao da budu „dobre žene i mudre majke“. Spomenuto je obilježilo Fusaein rad – već u školi organizira prvi prosvjed protiv takvih rodnih stereotipa. Bila je to prva borba od mnogih koje će uslijediti u njenom životu.

U međuratnom razdoblju javlja se ženski pokret kao dio šireg radničkog pokreta. Fusae započinje svoju životnu karijeru 1919. godine u ženskoj sekciji radničke organizacije, a ubrzo nakon toga pokreće Društvo novih žena zajedno s Raicho Hiratsukom i Oku Mumeom. Rade na podizanju svijesti o političkom i društvenom položaju žena u Japanu, a misija im je bila stvaranje sufražetskog pokreta, postizanje pune ravnopravnosti s muškarcima, unapređenje obrazovanja i radničkih prava žena. Nažalost, Društvo je prestalo s radom nakon godinu dana.

Sa zakonske razine posebno je problematičan bio Zakon o očuvanju mira koji je, između ostalog, zanijekao politička prava žena. Shodno tome, Ichikawa i suborkinje su se usmjerile na reformu te su pokrenule peticiju koju su predale japanskom parlamentu. Prije predstavljanja zakona, vladajuća politička garnitura je raspustila parlament, a Ichikawa i Hiratsuka su bile uhićene na prosvjedu protiv vlade.

Usprkos tome, predložena reforma bila je usvojena 1922. godine i predstavlja jedan od najvažnijih događaja koji je obilježio povijest japanskog feminizma. Međutim, ovo važno postignuće Fusae nije dočekala u Japanu. Odlazi u SAD zbog studija i tamo upoznaje druge angažirane žene i militantne surfražetkinje.

Inspirirana njihovim radom, nakon dvije godine se vraća u Japan i nastavlja borbu za ženska prava. Zajedno sa Shigeri Yamatakom osniva Žensku sufražetsku ligu (Fusen Kakutoku Domei), koja će zbog nepokolebljivih ideala i odlučnosti opstati čak 16 godina. Zalagale su se za žensko pravo glasa, građanska prava i pravo žena da se učlanjuju u političke stranke.

Foto: Shigeru Tamura

Njezina ustrajna borba nailazila je na široki otpor od dominantne političke klime, ali i drugih žena s ljevice jer nije htjela kompromitirati poziciju vlastite organizacije. Paralelno s otporima, istovremeno se javlja – kako ga Fusae naziva – kratki „period nade“ u predratnom razdoblju kada pitanje ženskog prava glasa postaje uobičajena tema rasprave među političkim strankama.

Postala je tajnica Udruženja novih žena Japana (Nihon Fujin Dantai Remmei) koje je trebalo surađivati s vladom na rješavanju aktualnih ženskih pitanja u društvu. Bavilo se, između ostalog, zaštitom radnica (posebno zaposlenih majki) te se protivilo radu žena u rudnicima.

Dolazak rata gotovo je izbrisao cijeli pokret i njegove aktivnosti. Većina feministkinja u Japanu je riskirala uhićenje otvorenim progovaranjem protiv rata. Iako je bila pacifistkinja i zalagala se za demokratske vrijednosti, Fusae se pridružuje stranci koja je podržala rat jer je to bio jedini način da nastavi štititi prava žena i djece.

Iako se može reći da je imala najveći utjecaj prije početka Drugog svjetskog rata, njegov kraj je označio novi uspon u karijeri Fusae Ichikawe. Zajedno s nekoliko drugih feministkinja osniva Odbor za postratne mjere za žene koji se potom spojio s Novom ženskom sufražetskom ligom (Shin Nihon Fujin Dōmei).

Nakon dugotrajne i mukotrpne borbe, Japan je 1945. godine postao zemlja u kojoj muškarci i žene imaju jednako pravo glasa.

Kao osoba koja je otvoreno podržala rat zbog nastavka političkih aktivnosti, Fusae je bila prva žena koja je dobila zabranu sudjelovanja u javnom političkom životu. Zabrana je ukinuta 1950. godine, nakon čega se aktivirala u borbi za aboliciju prostitucije.

Godine 1953. Fusae je osvojila mjesto u gornjem domu japanskog parlamenta. Provela je ukupno 25 godina u politici kao nestranačka zastupnica i bila je politički aktivna sve do smrti. Još u dobi od 87 godina vodila je predizbornu kampanju i uspjela ponovo osvojiti mandat. Međutim, samo godinu dana kasnije, 11. veljače 1981. godine, umire od srčanog udara.

Zašto je Fusae Ichikawe važna? Osim što je imala kratku kosu, zapadnjački stil odijevanja i pušila cigarete te prkosila tadašnjim općeprihvaćenim tradicionalnim vjerovanjima, ona je figura koja je utabala staze japanskog feminizma i svojim primjerom osnažila mnoge žene da sudjeluju u politici.

Jednom prilikom je izjavila:

Moglo bi se reći kako se radi o samo jednom glasu, ali samo zato što mogu glasati – muškarci će prvi puta žene promatrati kao ljudska bića. Kako bi osvojili glas, političari, političke stranke i zastupnici će raditi na kreiranju politika koje žele žene kako bi ga ostvarili, čak i ako im se to ne sviđa.“


Izvori:

Dee Ann Vavich, “The Japanese Woman’s Movement: Ichikawa Fusae, A Pioneer in Woman’s Suffrage“, Monumenta Nipponica (vol. 22, 1967.)

Unseen Japan, “Ichikawa Fusae: The First Woman of Japanese Politics”, Medium


Povezano