Objavljeno

Japan će omogućiti medikamentozni pobačaj, ali samo uz dopuštenje supruga

Foto: Reproductive Health Supplies Coalition / Unsplash

Kasnije ove godine, ženama u Japanu bit će omogućen medikamentozni pobačaj, no udane žene morat će dokazati suglasnost supruga. Prema zakonu iz 1948. godine, suglasnost je potrebna i za pobačaj na zahtjev, uz tek par iznimki.

„U principu vjerujemo da je suglasnost supruga nužna, čak i ako se pobačaj vrši primjenom pilule,” izjavio je Yasuhiro Hashimoto, viši službenik Ministarstva zdravstva.

Aktivistkinje zahtjevaju od ministarstva da se ovaj uvjet odbaci, upozoravajući na potencijalne poteškoće u pristupu piluli. Kumi Tsukahara iz japanskog Pokreta za siguran pobačaj objasnila je: „Suglasnost supruga postaje problem kad se supružnici ne slažu ili kada suprug prisiljava ženu da rodi. (…) Za žene, prisila na trudnoću koju ne žele je nasilje i oblik mučenja.”

Aktivistkinje ističu i kako je žensko zdravlje na dnu prioriteta japanskog parlamenta, kojemu je trebalo 40 godina da odobri oralnu kontracepciju, a tek šest mjeseci da odobri Viagru.

U japanskim je medijima izvještavano o više slučajeva kada su liječnici odbili izvesti pobačaj nakon što su žene silovane, zbog čega je Ministarstvo zdravstva moralo dodatno razjašnjavati kako suglasnost nije potrebna u takvim slučajevima. Japan je jedna od 11 država u svijetu koje zahtjevaju suglasnost treće strane kako bi se izvršio pobačaj.

Pilula za medikamentozni pobačaj neće biti pokrivena iz zdravstvenog osiguranja, a jedna doza bi mogla koštati i do 5500kn, što je slična cijena kao i ona kirurškog pobačaja.

Mizuho Fukushima, zastupnica u parlamentu, izjavila je kako visoke cijene pobačaja i obavezna suglasnost partnera prisiljavaju žene da prolaze kroz neželjene trudnoće.

„Žene nisu vlasništvo muškaraca. Njihova prava, a ne prava muškaraca, trebaju biti zaštićena. Zašto žena treba dopuštenje svog partnera? Tijelo je njezino,” izjavila je. [K.D.] The Guardian…


Povezano