Objavljeno

Prvi put nakon 17 godina u islandskim morima neće biti kitolova

Budući da se potražnja za kitovim mesom na međunarodnom tržištu smanjuje, a zone u kojima je zabranjeno ribarenje se povećavaju, dvije najveće islandske tvrtke koje se bave kitolovom ovog ljeta neće loviti kitove.

Tvrtka IP-Utgerd, specijalizirana za lov na patuljaste kitove, izjavila je kako bi ekspanzija zone u kojoj je zabranjeno ribarenje prisilila njihove brodove da putuju dalje, što bi povisilo ukupne troškove. Tvrtka će se zato ovog ljeta fokusirati na sakupljanje morskih krastavaca.

Tvrtka Hvalur specijalizirana je za lov na kitove perajare – inače ugroženu vrstu, te drugu najveću životinjsku vrstu na zemlji nakon plaventnog kita. Iako svoj kompletni ulov izvoze u Japan, smanjena potražnja prisilila je i ovu tvrku da ovo ljeto napusti kitolov.

Kitolov je prisutan u islandskim vodama od 2003. otkad je Island ukinuo zabranu lova. Iako postoji mogućnost da će tvrtke sljedeće godine ponovo započeti kitolov, stručnjaci za okoliš i morski biolozi ovogodišnju pauzu smatraju obećavajućom za budućnost daljnjeg preživljavanja kitova.

Istovremeno, Japan je objavio da izlazi iz Međunarodne komisije za kitolov (IWC) te najavio ponovni početak kitolova u japanskom teritorijalnom moru prvi put nakon 30 godina. IWC je bio dogovorio moratorij na komercijalni kitolov kako bi se zaštitila populacija kitova koja je rubu nestanka, no procjenjuje se da Japan bez obzira na zabranu svake godine ubije oko 450 kitova. Međunarodna zajednica osudila je odluku Japana. [K.D.] GoodNewsNetwork…


Povezano