Objavljeno

Konačno uništavanje reforme školstva – Može li Hrvatska bolje?

Inicijativa ‘Hrvatska može bolje’ oštro je osudila namjeru ministra Šustara da reformu obrazovanja stavi pod okrilje Ministarstva, ističući kako ni jedna dosadašnja reforma predvođena Ministarstvom nije provedena, već je samo opterećivala obrazovni sustav. 

Iako je ministar Šustar izjavio da se kurikularna reforma nastavlja, dodao je da ne zna kako te potvrdio da će razriješiti članove Ekspertne radne skupine jer ne želi da se ovaj proces personalizira. Stoga je inicijativa ‘Hrvatska može bolje’ uputila priopćenje kojim je podsjetila ministra Šustara na zahtjeve koje je podržalo više od 50.000 građana i građanki okupljenih na glavnim trgovima u Hrvatskoj i dijaspori.Kako još uvijek izostaje jednoglasno donesen zaključak o podršci kurikularnoj reformi, ekspertnom timu i modelu, u priopćenju je Inicijativa od Sabora zatražila donošenje rezolucije o obrazovanju kao nacionalnom strateškom interesu koja bi obvezala ovu, ali i sve sljedeće Vlade koje dolaze. Ukoliko ministar Šustar ne radi svoj posao i nije spreman podržati kurikularnu reformuu skladu sa zahtjevima podržanima od najmanje 50.000 građana i građanki, Inicijativa je pozvala ministra da podnese ostavku.

Inicijativa je također dala jasan pregled svega što je ministar Šustar napravio u svom kratkom mandatu od nepunih šest mjeseci, a ovim ga putem prenosimo u cijelosti:

– Politizacija procesa Cjelovite kurikularne reforme koja je dovela do ostavke članica i članova Ekspertne radne skupine imenovanih javnim pozivom, odugovlačenja stručne rasprave, ne pokretanja javne rasprave, te dovođenje u pitanje eksperimentalne provedbe Cjelovite kurikularne reforme u šk.godini 2016./2017. za što se Vlada Republike Hrvatske obavezala Europskoj komisiji u svom planu Nacionalnih reformi u 2016. godini.
– Neosiguravanje odgovarajućih financijskih sredstava u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2016. godinu za provedbu Cjelovite kurikularne reforme.
– Neraspisivanje natječaja iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) namijenjenih Znanstvenim centrima izvrsnosti čime je ugroženo povlačenje 50 milijuna eura kao i radna mjesta mladih znanstvenika.
– Ignoriranje provedbe Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije čime se ugrožava povlačenje 511 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda u razdoblju 2016 – 2020 namijenjeno reformi i razvoju obrazovanja, znanosti i tehnologije, posebice reformi strukovnog obrazovanja i cjelovitoj kurikularnoj reformi.
– Bilo je potrebno da studenti/ce provedu nekoliko dana i noći u šatoru ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kako bi Ministarstvo krenulo s isplatama studentskih stipendija s tromjesečnim kašnjenjem unatoč osiguranim sredstvima za isplatu u državnom proračunu.
– Nemar oko pokretanja Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu za rad koje su osigurana sredstva u Državnom proračunu, a što ima značajne posljedice posebno za socijalno ugrožene obitelji.
– Ispunio obećanje iz Akcijskog plana Reformske Vlade Tihomira Oreškovića iz siječnja 2016. godine koje je glasilo ‘zaustaviti cjelovitu kurikularnu reformu’.
 

Povezano