Objavljeno

Orban želi promijeniti zakon i potjerati CEU iz Mađarske

U mađarskom su parlamentu jučer predloženi amandmani Zakonu CCIV iz 2011. godine o nacionalnom visokom obrazovanju, čiji bi krajnji rezultat bilo onemogućavanje djelovanja Central European Universityja (CEU) koji u toj zemlji kao institucija visokog obrazovanja djeluje već 25 godina. Predložene promjene zakonu targetiraju izravno CEU o čijoj nesigurnoj budućnosti mađarski portali pišu od početka godine.

Naime, prema pisanju mađarskog lista Figyelő iz siječnja ove godine, mađarski premijer Victor Orban prošlog je ljeta Georgeu Sorosu obećao da neće dirati CEU, no od tada, politička se klima u potpunosti promijenila. Donald Trump je pobijedio na američkim izborima, a mađarska vlada krenula je u novi napad protiv NGO-a koje financijski podupire Soros.

Neimenovani izvor s CEU-a tada nije vjerovao da izbacivanje CEU-a iz Mađarske može postati realnost, pozivajući se na do tada dobru suradnju s vlastima. „Takvim napadom vlada bi su pucala u nogu. Ako CEU bude ukinut, nijedna druga institucija neće biti sigurna u Mađarskoj.“

Međutim, pozivajući se na jednog od ministara u Orbanovoj vladi Figyelő je ustvrdio da će CEU u 2017. godini biti ključna meta, te da je cilj vlade da čitava institucija napusti Budimpeštu. Treba u tom smislu reći da CEU u Mađarskoj nazivaju ‘opozicijskim sveučilištem’ budući da se idejno redovito sukobljava s mađarskom vladom po pitanju izbjegličke krize te rodnih i kulturnih politika.

CEU ima jedan od najprestižnijih programa s područja društvenih znanosti, ali spekulira se da je upravo Odjel rodnih studija uz ‘marksistički’ Odjel za sociologiju, razlog zbog čega mađarski establišment CEU ne želi u svojoj zemlji. Kako navodi Figyelő, „konzervativne stranke diljem svijeta širenje rodne revolucije, koja je u fokusu CEU-a, promatraju s velikom zabrinutošću“.

Osvrćući se na predložene izmjene zakona CEU poručuje da su diskriminatorne i neprihvatljive jer su usmjerene isključio na djelovanje tog sveučilišta te vladu pozivaju na dijalog i zajednički dogovor koji će omogućiti nastavak djelovanja CEU-a.

„Bilo kakva zakonska promjena koja bi prisilila CEU na prestanak djelovanja u Budimpešti bila bi štetna za akademski život u Mađarskoj te imala negativan utjecaj na odnose mađarske vlade sa susjedima, EU partnerima i SAD-om“, kazao je predsjednik i rektor CEU-a Michael Ignatieff pozivajući na dijalog.

Država New York i mađarska vlada 2004. godine su potpisale deklaraciju kojom se podupire vrednovanje CEU diploma u Mađarskoj, pri čemu CEU ostaje akreditirano američko sveučilište, a nakon toga donesen je i posebni zakon LXI o državnom priznavanju CEU-a kao Közép-európai Egyetem (KEE). KEE je ustanovljeno kao mađarski entitet što je potom omogućilo akreditiranje 10 diplomskih i doktorskih sveučilišnih programa. Dvostruki identitet CEU/KEE omogućio je izdavanje diploma koje priznaju SAD i Mađarska, a kampus je ustanovljen u Budimpešti.

Prema predloženim izmjenama zakona, od CEU-a bi se tražilo nepotrebno ustanovljivanje kampusa u državi New York, što ne bi donijelo nikakvu korist u obrazovnom smislu, a donijelo bi nepotrebni trošak. Nadalje, onemogućilo bi se da mađarsko sveučilište (u ovom slučaju, KEE) provodi programe i izdaje diplome za ne-europska sveučilišta, odnosno CEU, dok je dosadašnji zakon dvojnim mađarskim entitetima poput CEU/KEE omogućavao da provode sveučilišne programe i izdaju diplome za OECD zemlje (koje uključuju i SAD i Mađarsku). Traži se i zabrana zapošljavanja osoblja iz zemalja izvan EU bez radne dozvole koja do sada nije bila potrebna, kao i promjena imena CEU (američkog entiteta) ako KEE (mađarski entitet) ne promjeni svoje ime.

Sveučilište se stoga protivi ovim promjenama koje bi mu onemogućile djelovanje naglašavajući da većinu osoblja čine Mađari, kao i da su Mađari najmnogobrojnija studentska grupacija. CEU svake godine upisuje oko 1,800 studenata/ica, njihovi programi su na svjetskim ljestvicama rangirani između 50 i 200 mjesta, sveučilište dobiva oko 95% sredstava za istraživačke programe iz EU fondova (za period 2017-2022 dobit će 14,988,163 eura), a mađarskoj ekonomiji doprinosi kroz poreze, socijalno osiguranje, zdravstveno osiguranje kao i suradnjom s lokalnim dobavljačima.

„Svaka legislativa koja bi otežavala djelovanje CEU-a u Mađarskoj uništila bi ovu suradnju s mađarskim institucijama i javnošću te štetila ugledu Mađarske kao središta inovacija, akademske izvrsnosti i znanstvenog istraživanja.“, naglašavaju iz CEU. 

Vrijedi istaknuti i da su mnoge istaknute feministkinje i aktivistkinje iz regije završile baš rodne studije na CEU i tako stekle vrijednu naobrazbu. 

CEU će danas u 14 sati održati tiskovnu konferenciju. Donosimo link na live stream pressice!

Rektor Ignatieff na tiskovnoj je konferenciji kazao kako CEU već mjesec dana zna da se promjena zakona sprema, no kako se nitko iz vlade s njima nije konzultirao i predstavio im zakon. Obećao je da će, ukoliko zakon prođe, sveučilište koristiti sve dostupne pravne lijekove kako bi očuvali rad institucije u Mađarskoj.

„Nikada nećemo zatvoriti ovo sveučilište i zadržat ćemo kontinuitet naših sveučilišnih programa bez obzira na sve.“ Naglasio je da se čitava CEU zajednica protivi promjenama u zakonu. „Neka ne bude nikakve sumnje, naša je pozicija da se legislativa mora povući.“

Ignatieff je istaknuo kako je predloženi zakon već naštetio odnosu Mađarske i SAD-a kao i europskih partnera, no CEU je spreman na dijalog s vladom kako bi se rad sveučilišta nastavio. Ipak, navodi kako garancije s mađarske strane više nisu dovoljne budući da je povjerenje uništeno.

„Jednostavan povratak na prethodni status…neće biti dovoljan budući da vlada smatra kako ga može opozvati po volji. Jedini način da krenemo naprijed jest da se legislativa izuzme iz rasprave te da zajedno pregovaramo o međunarodno obvezujućem sporazumu koji bi nam ipak dao garanciju da slobodno možemo djelovati u Mađarskoj i u budućnosti.“ [Ž.V.]

 


Povezano