Objavljeno

Turska izbacuje evoluciju iz kurikuluma

Foto: Hina

Evolucija je diskutabilna, kontroverzna i prekomplicirana za učenike, smatra predsjednik Odbora za obrazovanje u Turskoj, Alpaslan Durmuş, koji je najavio značajne promjene kurikuluma.

Evolucija je postala predmetom rasprava ranije ove godine, nakon što je zamjenik premijera, Numan Kurtulmuş, kazao da se radi o arhaičnoj teoriji za koju ne postoji dovoljno dokaza, a spekulacije su turskih medija da promjene kurikuluma uključuju i manje vremena posvećenog učenju o Atatürku te povećanje vremena za izučavanje religije.

Durmuş je kazao kako se poglavlje o evoluciji premješta iz knjiga za deveti razred (srednja škola) u preddiplomsko obrazovanje. Nadalje, naglasak u obrazovanju biti na postignućima muslimanskih i turskih znanstvenika, satovi povijesti odmaknut će se od eurocentričkog pristupa, a vremenski period posvećen učenju o sekularizmu značajno će se smanjiti.

Kritičari vlade ističu kako javni život sve više ostaje bez sekularnih tradicija koje je uveo Mustafa Kemal Atatürk, te kako vlada Recepa Tayyipa Erdogana ima islamističku agendu suprotnu vrijednostima na kojima je republika utemeljena.

Konceptu evolucije protive se muslimanski kler, koji ju smatra kontradiktornom priči o stvaranju prema kojoj je Bog dao život prvom čovjeku, Adamu, nakon što ga je oblikova od gline, no unatoč tome evolucija je do sada kratko podučavana u okviru satova biologije.

Podsjetimo da je nedavnim referendumom predsjednik Erdoganu dobio dodatne ovlasti, a neuvjerljivo izboren referendum govori o velikim podjelama u turskom društvu. Religiozni, kontroverzni podržavatelji Erdogana njegov uspon vide kao poraz elite „bijelih Turaka“, pozapadnjačene elite koja je dominirala društvom te je optuživana da siromašnije, religioznije građane promatra s visoka. Sekularna opozicija s druge strane strahuje zbog promjena kojim Erdogan i njegova stranka mijenjaju Tursku. [Ž.V.] TheGuardian


Povezano