Objavljeno

Kuhanje, čišćenje i pranje za većinu građana i dalje ‘ženski posao’

Istraživanje Pilarov barometar kojega je u travnju i svibnju ove godine proveo Institut za društvene znanosti Ivo Pilar potvrdilo je ukorijenjene rodne predrasude u hrvatskom društvu. Anketirano je 750 ispitanika/ca, a utvrđeno je da postoji ideja o ravnopravnosti spolova, ali ta ideja nije najbolje usklađena sa svakodnevnom praksom.

Tvrdnja da bi žene trebale imati veću ulogu na rukovodećim mjestima u društvu, politici, gospodarstvu i kulturi dobio je ocjenu 3,56 (od mogućih pet) što znači da se više nego solidan broj ispitanika s tom tvrdnjom slaže iz čega, pak, nije teško zaključiti da smatraju da žene danas nemaju odgovarajuću ulogu kada je riječ o upravljanju. No, već sljedeća tvrdnja, da ‘malo dijete pati ako je majka zaposlena’ dobila je ocjenu 2,78 (također od pet) što znači da se dobar dio ispitanika/ca složio i s ovom tvrdnjom što je itekako problematično ako se s jedne strane podržava veća uloga žena na rukovodećim pozicijama, odnosno izgradnja karijere.

Kućanski poslovi i dalje su područje velikih razlika. Kuhanje, čišćenje i pranje i dalje se smatraju dominantno ženskim poslovima. Ravnopravnija opterećenost svakodnevnim kućanskim poslovima zabilježena je u svakodnevnoj kupnji, dok je uzimanje u ruke čekića i kliješta, odnosno popravljanje i dalje je nešto što se smatra muškim poslom. Razlika u brizi o djeci i starijima također je bliža nekoj ravnopravnijoj podjeli.

Novac, razlika u prihodima između supruge i supruga, više nije bitan razlog za svađe u obitelji. Mogući problemi u obitelji u slučaju da žena zarađuje više od muškarca dobio je ocjenu 2,19, odnosno ne doživljava se kao prevelik problem. Gotovo identičnu ocjenu dobila je i tvrdnja ‘muškarci su u pravilu uspješniji u svom poslu od žena’. Dakle, većina građana/ki ipak ne misli da uspješnost obavljanja posla ovisi o spolu osobe koja obavlja taj posao. NoviList


Povezano