Objavljeno

Istraživanje pokazalo da kriminalizacija prostitucije povećava rizik od nasilja

U zemljama u kojima je prostitucija kriminalizirana seksualne radnice su pod većim zdravstvenim rizikom te pod rizikom od nasilja i zlostavljanja, ustanovile su znanstvenice s London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Pod dvorstruko su većim rizikom od HIV-a i ostalih spolno prenosivih infekcija od seksualnih radnica u zemljama u kojima se seksualni rad tolerira.

Seksualne radnice koje rade u strahu od toga da bi njih ili njihove klijente mogla uhvatiti policija češće se upuštaju u rizično ponašanje budući da nemaju vremena porazgovarati s klijentima kako bi ugovorile uvjete rada.

Istraživanje su provodile Lucy Platt, profesorica epidemiologije javnog zdravstva, te Pippa Genfell, profesorica sociologije javnog zdravlja. U istraživanje su bile uključene 33 zemlje, a temeljilo se na komentarima samih seksualnih radnica.

Kanada je 2014. donijela zakon prema kojemu je ilegalno plaćati za seks, no ne i pružati seksualne usluge. Neke seksualne radnice kažu da im je to posao učinilo rizičnijim.

“Kao da se moramo skrivati, ne možeš razgovarati s muškarcem, nema rasprave o tome što si voljna učiniti i za koliko. Pregovara se kasnije, što je uvijek zastrašujuće,” izjavila je jedna od njih.

Francuska, Island, Irska, Sjeverna Irska, Norveška i Švedska također kriminaliziraju klijenta. Gvatemala, Meksiko, Turska i američka savezna državna Nevada reguliraju seksualni rad koji omogućava bolje uvjete onima koji se pridržavaju zadanih pravila.

Jedan je Britanac izjavio kako bi bilo idealno raditi u dijeljenom prostoru gdje bi kolektivitet stvorio uvjete veće sigurnosti. No iako je prostitucija legalna, ovakav oblik udruživanja bio bi ilegalan jer bi se smatrao bordelom.

Seksualni rad je dekriminaliziran na Novom Zelandu 2003. godine, a seksualne radnice i radnici ističu kako im je od tada lakše odbiti klijente i inzistirati na korištenju kondoma te kako su odnosi s policijom bolji.

“Iz našeg je istraživanja vidljivo kako kriminalizacija seksualnog rada normalizira nasilje i potiče rodne, rasne, ekonomske i druge nejednakosti,” izjavila je Grenfell. [K.D.] The Guardian…


Povezano