Objavljeno

U ime (muškog) naroda: Analiza presuda za prostituciju u Srbiji

Osobe koje se odaju prostituciji u prosjeku se kažnjavaju više od 5 puta više u odnosu na korisnike usluga prostitucije, pokazuje analiza osuđujućih sudskih presuda u prvoj godini primjene novog srpskog Zakona o javnom redu i miru koju je izradio Autonomni ženski centar.

U Republici Srbiji od 2016. na snazi je prohibicionistički model: prostitucija je prepoznata kao prekršaj za koji se kažnjavaju i osobe koje joj se odaju, kao i osobe koje koriste usluge prostitucije. Ovakav model, upozoravaju autorice, često je praćen  moralističkim osudama osoba koje se odaju prostituciji, dok korisnici usluga uglavnom ne podliježu javnom sramoćenju.

Protiv žena koje se odaju prostituciji doneseno je ukupno 79 presuda, u okviru kojih je kažnjena ukupno 51 žena. Protiv muškaraca koji se odaju prostituciji doneseno je ukupno 10 presuda, u okviru kojih je kažnjeno devet muškaraca. Kada je riječ o korisnicima usluga prostitucije, u okviru 17 presuda kažnjeno je 17 muškaraca.

Svi prekršajni sudovi osim beogradskog su usporedno donosili osuđujuće presude za osobe koje se odaju prostituciji i osobe koje koriste usluge prostitucije. U okviru beogradskog prekršajnog suda u 98% presuda kažnjene su samo osobe koje se odaju prostituciji, odnosno, iako je Prekršajni sud u Beogradu donio čak 78 presuda za odavanje prostituciji, istovremeno je donio samo 2 presude protiv muškaraca koji koriste usluge prostitucije.

Među preporukama autorice analize navode: 1) dekriminalizirati odavanje prostituciji ukidanjem kazni za ovu kategoriju djela, i 2) osigurati sistemsku socio-ekonomsku podršku osobama koje se odaju prostituciji, kao posebno osjetljivoj grupi, radi izlaska iz prostitucije, oporavka i reintegracije.

Vizualnih prikaz najvažnijih nalaza pronađite ovdje, a čitavu analizu ovdje.

Povezano