Objavljeno

Kreirana baza video igrica koje se bave rodnim i seksualnim identitetima

U industriji kojom još uvijek dominira heteronormativnost, platforma Queerly Represent Me bavi se zanimljivim istraživanjem i prikupljanjem informacija o igrama koje su nastale kao alternativa mainstream igricama, a pripadnike/ce queer zajednice povezuju narativima koji reflektiraju i podržavaju njihove živote, identitete, iskustva i odnose.

Internetska stranica Queerly Represent Me trenutno sadrži preko 450 igrica i njihovih detaljnih opisa i slika, a na stranicama također možete pronaći niz prezentacija, članaka i rezultata istraživanja relevantnih za queer gaming zajednicu i njezine saveznike.

Baza podataka može se filtrirati po seksualnosti, rodu ili vrsti odnosa, a neke od igrica spadaju u dvije ili čak tri navedene kategorije.

U intervjuu koji je dala za Modelviewculture, kreatorica platforme Queerly Represent Me, Alayna M Cole, čitateljima/cama je pokušala približiti način izgradnje baze podataka, status zastupljenosti queer identiteta u igricama, trenutne nedostatke, ali i najbolje igrice u 2016. godini.

Možete li nam prvo reći nešto više o Queerly Represent Me platformi? Što vas je inspiriralo na ovu ideju, kako ste započeli i koja su vaša najupečatljivija postignuća na ovom radu do sada?

U svom akademskom radu primarno se bavim istraživanjem zastupljenosti queer kulture, a upravo me poveznica između mog istraživanja i kontinuirani rad na video igricama inspirirala na smišljanje projekta Queerly Represent Me. Obujam ovog projekta zahtijevao je da se prilikom provedbe oslonim na svoju partnericu Dakodu, koja sa mnom radi u gejmerskoj industriji. Prvi unosi u bazu podataka potaknuti su mojim vlastitim gejmerskim iskustvima i prijašnjim proučavanjima te teme, kao i rezultatima istraživanja o queer zastupljenosti koje sam objavila u svibnju. Baza podataka sam od tada popunjavala u skladu sa sugestijama koje su dolazile iz zajednice, kao i vlastitim otkrićima.

QRM je prvenstveno podijeljen u široke kategorije seksualnosti, roda i odnosa, iako također nudi pretraživanje baze podataka na osnovu konkretnijih termina. Kao inicijalna kolekcija primjera i resursa kojima sam mogla pristupiti u sklopu svog istraživanja nikada nije bio napravljen da bi uvjerio ljude u važnost zastupljenosti queer sadržaja, već je novinarima/kama i akademicima/kinjama služio kao tražilica naslova koji bi ih mogli bolje informirati o njihovim istraživanjima, dok su ga igrači/ce koristili kako bi pronašli naslove koji odgovaraju njihovim interesima.

Nikada nisam očekivala da će baza podataka ovako brzo postati utjecajna i zadovoljna sam što je moj rad pomogao ljudima unutar queer zajednice da pronađu likove koji će ih moći predstavljati u igricama, kao i studentima/cama i akademicima/kinjama da pronađu vrijedne informacije neophodne za njihova istraživanja.

Nadograđujući bazu podataka, jeste li uočili neke trendove ili nedostatke tipične za online igrice?

Uočila sam kako je, usprkos tome što postoji kronični nedostatak queer zastupljenosti, u igricama najčešća pojava istospolnih veza i parova, a naročito onih lezbijskih. Ipak, ovakvi odnosi  i likovi u većini slučajeva kreirani su tako da ugode pogledu strejt muškarca, a ne kako bi predstavili realne žene koje ih izabiru kao svoje likove. Rodnoj raznolikosti i različitim strukturama odnosa također nedostaju pozitivni primjeri poput aseksualnosti.

S toliko besplatnih i jednostavnih alata za izradu vlastitih igrica, industrija indie igara rapidno se razvija, time stvarajući prostor za nove raznovrsne priče koje nastaju iz individualnih iskustava igrača i igračica. Dakle, prilike za predstavljanje queer identiteta svakako napreduju, ali još uvijek postoje praznine koje je potrebno ispuniti.

U svibnju ove godine proveli ste i istraživanje o queer zastupljenosti u video igricama. Koji su ciljevi tog istraživanja i koja su vam otkrića bila najzanimljivija?

Istraživanje o queer zastupljenosti inicijalno sam zamislila kao jednostavnu anketu koju sam planirala koristiti kao temelj QRM platforme i u nekim tekstovima u kojima pišem o queer zastupljenosti u igricama. Nisam očekivala da će anketu u samo prva dva tjedna ispuniti više od 150 ljudi, što je deset puta više od brojke koju sam očekivala.

Rezultati istraživanja ponudili su mnogo zanimljivih kvantitativnih i kvalitativnih podataka, ali daleko najzanimljiviji rezultati bile su nevjerojatno osobne priče koje su sudionici/e istraživanja ponudili/e pojedinim likovima ili igrama, a koje su odražavale njihove vlastite identitete i razloge zbog kojih im je važna zastupljenost iznesenih priča. Te priče potvrdile su moju vjeru u važnost raznolike reprezentacije i borbe za poboljšanje zastupljenosti.

Osim stvaranja QRM-a i sami se bavite kreiranjem igrica. Možete li nam reći nešto više o svojim najnovijim igrama i tome kako se one uklapaju u  vašu cjelokupnu praksu i filozofije?

Većina igrica koje dizajniram i kreiram sadrže neki oblik queer zastupljenosti, a to je slučaj i s igricama koje sam razvila prije nego što sam pokrenula QRM. Moj rad varira od naslova poput Fairy Tale ili nadolazećeg Constellationsa (na kojemu radim s Hornedom Llamom), do interaktivnih fikcijskih igrica poput The Icecream Parlour ili Snapshot, čije su ključne teme upravo queer problematike.

S kreativnim stvaranjem igrica započela sam čak i prije no što sam se upustila u novinarsku i akademsku kritiku, zbog čega mi je ugrađivanje tema koje smatram važnima oduvijek prirodno dolazilo. Kad god mogu, nastavljam razvijati nove igrice, a upravo predajem dizajn igrica na tercijarnoj razini. Kad god radim u takvom okruženju jednako mi je važno da brusim svoje kreativne vještine kao što mi je važno akademski napredovati u radu.

Koji su neke od vama najdražih queer igrica koje ste uspjeli prikupiti u svom istraživanju tijekom 2016. godine?

Nije savršena, ali moj favorit je vjerojatno igrica naziva Satrdew valley. Iako promovira binarnost rodova među likovima i priržava se heteronormativnosti, igra je veoma progresivna u smislu mogućnosti underground prilagodbe, a nudi opciju istospolnih odnosa (uključujući istospolne brakove i rađanje/posvajanje djece).

Još jedan odličan ovogodišnji naslov je i Reigns, igrica u kojoj kao kralj donosite odluke o svom kraljevstvu. Unutar ove igrice možete odlučiti imati ljubavnika, a vaše kraljevstvo neće imati nikakvih problema s tim, baš kao što ne bi imalo ni da izaberete ljubavnicu. Zastupljenost različitih seksualnosti u igrici vrlo je suptilna, što je čini izvrsnim primjerom. [E.H.]


Povezano