Objavljeno

Kožarićevo Sunce zavijeno u crno kao simbol pomrčine svijesti i savjesti hrvatskog društva

Foto: Kulturpunkt

Skulptura Prizemljeno Sunce Ivana Kožarića u Bogovićevoj ulici u Zagrebu osvanula je danas, 10. travnja, prekrivena crnom tkaninom. Intervencija je odgovor inicijative Kulturnjaci 2016 na galopirajuću fašizaciju društva.

Izjavu Inicijative pročitajte u cijelosti:

“Na današnji dan osnovana je tvorevina koja je označila najmračnije razdoblje naše povijesti, zločinačka Nezavisna Država Hrvatska, koja je progonila i ubijala po nacističkom programu sve one koji se nisu uklapali u jasnu viziju fašističkog društva.

Tužno je da se danas, 75 godina kasnije, nalazimo u atmosferi reustašizacije društva, povijesnog revizionizma predvođenog ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem i fizičkih napada na neistomišljenike, koje sadašnja vlast ne samo ne osuđuje već i opravdava.

Čin prekrivanja Kožarićevog Sunca metafora je za pomrčinu svijesti i savjesti našeg društva, za mrak koji se nadvija ne samo na hrvatsku kulturu, već i nad cijelu zemlju.

Hrvatska se ne voli skandiranjem i rukom na srcu, Hrvatska se voli borbom za njen humanizam, za slobodu mišljenja i integritet svakog njenog građanina.

Smrt fašizmu i ne ponovilo se!”


Povezano