Objavljeno

Konzervativci u pokušaju zaustavljanja ženskog muzeja u Washingtonu

Rezolucija o osnivanju povjerenstva koje će razmotriti izgradnju Nacionalnog muzeja ženske povijesti (NWHM) prihvaćena je u američkom Kongresu sa 383 naspram 33 glasa, te je proslijeđena na daljnju proceduru u Senat, gdje će ju pokušati zaustaviti predstavnici konzervativaca koji smatraju da postoje važnija pitanja kojima bi se Kongres trebao baviti.

Argumenti protiv izgradnje muzeja raspršeni su oko samog postava muzeja, lokacije na kojoj bi trebao biti smješten (u samom centru Washington D.C.-a, u neposrednoj blizini parka National Mall, na zemlji u vlasništvu države), te načina financiranja.

Na internetskoj stranici NWMH-a stoji da će muzej “integracijom karakteristično ženske povijesti u kulturu i povijest Sjedinjenih Američkih Država obrazovati, inspirirati, jačati i oblikovati budućnost”. No, Alison Howard, iz konzervativne kršćanske organizacije Concerned Women for America(CWA), smatra da postav muzeja nudi jednostrani prikaz ženske povijesti: “Internetska stranica muzeja otkriva njihove namjere isticanjem ljudi poput Margaret Sanger, osnivačice Planiranog roditeljstva (Planned Parenthood), bez spominjanja njezinih rasističkih, eugeničkih stavova, koji su vrlo dobro dokumentirani i zasigurno su dio njezine prošlosti. Govore o ljudima poput [feminističke liderice] Belle Abzug, a izostavljaju žene popust [ambasadorice u Reaganovoj administraciji] Jeane Kirkpatrick“.

S Howard se slaže i zastupnica u Kongresu, Michele Bachmann, jedna od dvije žene koje su glasale protiv rezolucije. Ona smatra da će “muzej koji će se graditi u National Mallu, na državnoj zemlji, služiti kao svetište radikalnim feministkinjama.” U CWA nadalje smatraju da muzej neće na pravi način prikazati žene i pitaju se mogu li zakonodavci pametnije utrošiti vrijeme, primjerice na pitanja poput državnog proračuna i nacionalnog duga. Iako će se sredstva osigurati iz privatnih donacija, u CWA su uvjereni da će poreznim obveznicima to u određenom trenutku doći na naplatu. “Činjenica je da danas ne bi bili ovdje da konačni cilj muzeja nije pozicioniranje na državnoj zemlji i financiranje državnim sredstvima”, poručila je Bachmann. [D.K.] OneNewsNow


Povezano