Objavljeno

Hoće li Washington dobiti muzej ženske povijesti?

Kampanja za izgradnju nacionalnog muzeja ženske povijesti u Washingtonu dobila je novi zamah kada su dužnosnici poput Eric Cantora, vođe republikanaca, i Nancy Pelosi, liderice demokratske manjine, obećali potporu legislativi koja će pomoći izgradnji muzeja.

S obzirom da brojke govore kako je kvota žena u politici, konkretno Kongresu, u porastu, 1983. godine bilo ih je samo 24, a ove godine 98, za nacionalni muzej ženske povijesti to bi moglo značiti uspjeh i dobar start.

Projekt svakako treba dozvolu Kongresa s obzirom da se planira graditi na saveznom zemljištu. Republikancima, koji su 2010. godine blokirali prijedlog o izgradnji muzeja, pravdajući se visinom troškova izgradnje te održavanja, podastrti su podatci kako će se muzej financirati isključivo vlastitim sredstvima. Od neprofitnih organizacija već je prikupljeno 18 milijuna dolara, a i poznata glumica Meryl Streep obećala je donirati milijun dolara.

Iako su mnogi američki muzeji posvećeni ženskim postignućima, niti jedan se na bavi širom ulogom žena u američkoj povijesti, smatraju demokratkinja Carolyn Maloney i republikanka Marsha Blackburn. Također, od ukupno 210 kipova u zgradi US Capitol samo njih 15 predstavlja liderice, dok je manje od 10 % od ukupno 2.400 nacionalnih povijesnih znamenitosti posvećeno ženskim postignućima. Vrijeme je da izgradimo muzej ženske povijesti i progovorimo o ženskim postignućima, zaključila je Maloney. TheArtNewspaper


Povezano