Objavljeno

Kontroverzna ljubavna pisma Eleanor Roosevelt i Lorene Hickok

Eleanor Roosevelt, rođena prije 128 godina, danas ostaje zapamćena kao prva dama Amerike koja je najduže služila svoju ulogu, od 1933.-1945. godine. Ona je također i jedna od politički najdojmljivijih žena, žestoka u borbi za žene radnice i nepovlaštenu mladež. No, njezin osobni život bio je predmet trajne polemike.

U ljeto 1928., Roosevelt je upoznala novinarku Lorenu Hickok. Uslijedio je odnos dug tridesetak godina koji je ostao predmet mnogih špekulacija, počevši od večere FDR-ove inauguracije na kojoj je Prva dama viđena kako nosi prsten od safira koji je dobila od Hickok, do otkrivenja njihovih privatnih dopisivanja 1998.

 

Iako su većina eksplicitnih pisama bila spaljena, njih 300 objavljeno je u knjizi Empty Without You: The Intimate Letters Of Eleanor Roosevelt And Lorena Hickok. Knjiga je svijetu otkrila ljubavna pisma između dvije žene koja ukazuju na odnos vrlo intenzivan i romantičan.

5. ožujak 1933., prva večer FDR-ove inauguracije, Roosevelt je napisala Hickok:

Najdraža Hick,

Ne mogu otići u krevet bez da s tobom ne podijelim par riječi. Osjećala sam se tako malo večeras, kao da je dio mene otišao. Toliko si mi prirasla srcu, imam osjećaj kao da je moj život bez tebe prazan.

Sljedeći dan:

Hick, draga

ah, kako je bilo dobro čuti tvoj glas. Bilo je neadekvatno pokušati ti reći koliko mi je to značilo. Smiješno je što ti nisam mogla reći je t’aime i je t’adore kao što sam to željela učiniti, ali zapamti da uvijek to govorim i da odlazim spavati s tobom u svojim mislima.

I noć nakon toga:

Hick, draga

cijeli dan provela sam razmišljajući o tebi i sljedećem rođendanu na kojem ću biti s tobom, dok si ti zvučala jako formalno i daleko od mene. Oh! Želim staviti svoje ruke oko tvog tijela, ginem da te držim blizu sebe. Tvoj prsten je velika utjeha. Gledam ga i mislim si „Ona me zbilja voli, da nije tako ne bih ga nosila!“

Ponovno u drugom pismu:

Željela bih da mogu leći pokraj tebe večeras i uzeti te u svoj zagrljaj.

Hick joj je odgovarala jednakim intenzitetom. U pismu kojeg je poslala u prosincu 1933., pisalo je:

Pokušavala sam si prizvati u pamćenje tvoje lice – samo da se sjetim kako izgledaš. Smiješno je kako i najdraže lice može izblijedjeti u glavi. Jasno se sjećam tvojih očiju, pomalo ironičnog pogleda u njima i osjećaj one mekane rupice jugoistočno od ruba tvojih usana prislonjenih na moja usta.

Ljudski odnosi i dinamika dovoljno su dvosmisleni i kompleksni čak i za one koji su direktno uvučeni u njih, čineći ih teškim za pretpostavke s margina epistolarnog odnosa dugo nakon smrti njihovih akterica. No, gdje god u spektru platonske ljubavi i romantike pisma u Empty Without You mogu pripasti, oni nude prekrasne zapise snažnog, upornog i dubokog ljubavnog odnosa između dvije žene koje su značile svijet jedna drugoj, čak i ako svijet nikad nije dovoljno odobrio ili shvatio njihovu duboku vezu. [A.S.] Brainpickings.org


Povezano