Objavljeno

Konobarica se suprotstavila seksualnom uznemiravanju na poslu

Konobarica iz Georgije postala je hit na društvenim mrežama nakon objave snimke na kojoj se suprotstavila muškarcu koji ju je u prolazu uhvatio za stražnjicu.

Video koji je zabilježila nadzorna kamera prikazuje točan trenutak seksualnog uznemiravanja, ali i briljantnu reakciju odvažne konobarice koja je u istom trenutku muškarca zgrabila za majicu i bacila na pod.

https://www.youtube.com/watch?v=wVefrEkP7Vw

„Drago mi je da i ostale žene mogu vidjeti ovo i znati da se mogu zauzeti za sebe,“ kazala je dvadesetjednogodišnja Emelia Holden. „Lijepo je znati da sam osnažila druge žene.“

Incident je zabilježen 30. lipnja u restoranu Vinnie Van Go Go’s u Savannahu, a nakon što se munjevitom brzinom proširio društvenim mrežama i portalima, Holden je zbog svoje reakcije prikupila mnogo pozitivnih komentara.

„Uopće nisam shvatila da sam ga tako bacila na pod, sve dok kasnije nisam pogledala video,“ kazala je Holden te dodala kako nije znala da je toliko snažna. „Pogledala sam ga i rekla mu, ‘Nećeš me dirati, drkadžijo!’“

Nakon objave videa, policija je protiv tridesetjednogodišnjeg Ryana Cerwinskija podigla optužnicu zbog seksualnog uznemiravanja.

U istraživanju koje je Hollaback! Hrvatska proveo 2016. godine u sklopu projekta ‘Kvartovi sigurni od uznemiravanja?’ ustvrđeno je kako je čak 68% konobarica doživjelo seksualno uznemiravanje na radnom mjestu. 

Početkom 2017. godine udruga Mobbing je upozorila kako istraživanja provedena u Hrvatskoj govore da je 38 posto žena doživjelo seksualno uznemiravanje na radnom mjestu. Prema slučajevima koji se navode u Izvješću o radu Ureda pravobraniteljice u 2015., spolno uznemiravanje na poslu trpe čistačice, kuharice, medicinske sestre, ali i djelatnice državnih agencija i gradskih službi. [E.H.] Huffingtonpost/Independent


Povezano