Objavljeno

Korisnica Wolta iz Srbije prijavila dostavljača zbog slanja neželjenih poruka

Foto: Bicanski, Pixnio

Na društvenim mrežama u Srbiji nedavno se proširila priča jedne korisnice platforme Wolt, koja je prijavila dostavljača Woltu koji joj je poslao poruku nakon što je dostava već bila obavljena, piše portal Oblakoder.

Kompanija je brzo reagirala te je dostavljaču raskinut ugovor zbog kršenja ugovora s poslodavcem, što je dostavljač zatim odlučio javiti korisnici kako bi joj se “zahvalio” na otkazu – iako je on taj koji je prekršio svoj ugovor.

“Partnerima dostavljačima je omogućeno kontaktiranje korisnika samo u trenutku dostave, za šta su korisnici dali saglasnost prilikom registracije na Platformu. O situaciji smo odmah obavestili partnersku kompaniju u kojoj je zaposlen pomenuti dostavljač. Partnerska kompanija je zatim odlučila da prekine radni odnos jer je korišćenje podataka korisnika u neposlovne svrhe direktno kršenje ugovora,” izjavili su iz Wolta.

Na društvenim mrežama pokrenuta je velika rasprava o tome je li dostavljač zaslužio da ga se prijavi ili je reakcija korisnice ipak bila opravdana. Brojne žene, posebno one koje žive same, podijelile su slična iskustva o zloupotrebi položaja i nedozvoljenom korištenju podataka od strane dostavljača, taksista ili prodavača.

“Svi pokušaji da opravdaju dostavljača padaju u vodu upravo zbog osnovne stvari, a to je kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti na koji je bio obavezan u svom Ugovoru o radu. Ma koliko god da je njegova namera bila iskrena i bezazlena, ovo, definitivno, nije bio ispravan način,” piše Marija Milić za Oblakoder.

U nastavku prenosimo neke od nelagodnih ili uznemirujućih iskustava koje su podijelile žene:

Cargo vozač mi je pisao na Viber da lepo mirišem i da mu auto još miriše na mene. Jezivo!

Laborant koji mi je vadio krv. Stiže poruka na fejsu: Rezultati su u redu, kad ćemo na kafu?

Radnik iz pošte mi je dostavio pošiljku i nekoliko sati kasnije našao i zapratio na instagramu.

City express kurir koji me je našao na tinderu i zvao u 12 uveče svaki dan

Dečko koji me je slikao za pasoš u foto studiju me na osnovu imena našao na instagramu i smarao

(Izvor: Oblakoder / Instagram)

Povezano