Objavljeno

Konferencija za medije: Performing Gender

Danas, 17. lipnja 2013. u 12h u predvorju Muzeja suvremene umjetnosti održati će se predstavljanje novog EU projekta Queer Zagreb Sezone koji istražuje pitanja seksualnosti i roda u muzejima suvremene umjetnosti.

Performing Gender novi je europski projekt koji provodi udruga Domino kroz Queer Zagreb Sezonu u suradnji s Gender Bender festivalom iz Italije, Dutch Dance festivalom iz Nizozemske te Paso a 2 koreografskom platformom iz Španjolske.

Tijekom dvije godine, šesnaest umjetnika iz Hrvatske, Italije, Španjolske i Nizozemske boravit će na rezidencijama u europskim muzejima suvremene  i moderne umjetnosti, i provodit će istraživanje o  seksualnosti i rodnim ulogama kroz umjetnine u fundusu i izloženim kolekcijama partnerskih muzeja.

Na konferenciji će govoriti: Zvonimir Dobrović, programski direktor Queer Zagreb Sezone, Tihomir Milovac, muzejski savjetnik Muzeja suvremene umjetnosti, te Federico Boreanni i Danielle del Pozzo s festivala Gender Bender. Uz navedene govornike na konferenciji će biti prisutni i umjetnici Poliana Carolina Campos Vieira Lima, Moisio Lina Cecilia, Jan Martens i Siniša Labrović, te će novinari moći razgovarati s njima.

Prvi dio projekta provodi se u suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti od 14. do 21. lipnja, te organizacijom Moja zemlja Štaglinec. Umjetnici koji sudjeluju u ovoj fazi projekta, Poliana Carolina Campos Vieira Lima, Moisio Lina Cecilia, Jan Martens te Siniša Labrović, će tjedan dana provesti u Zagrebu na radionicama i u istraživačkom radu uz predavanja stručnjaka o temo seksualnosti, roda i načinima prezentacije različitosti u suvremenoj umjetnosti, s ciljem stvaranja novih produkcija tijekom sljedeće dvije godine.

Predavanja tijekom rezidencije u Hrvatskoj će držati Zvonimir Dobrović, Tihomir Milovac, Iva Nerina Sibila, Gordan Bosanac, Davor Mišković i Bojana Radulović, a radionice će voditi Jasna Žmak. Javno predstavljanje i razgovor s umjetnicima planirano je 20. lipnja u 18.30 sati u MSU Zagreb.


Povezano