Objavljeno

Hrvatska na nogama: Reforma školstva ne smije biti stopirana!

Autor: Igor Manasteriotti

Nakon dugog niza godina i prosvjeda koji su prolazili više ili manje zamijećeno, Hrvatski se narod konačno uspio ujediniti oko jedne stvari koju smatra prijelomnom za rast Hrvatske u društvenom, ekonomskom i gospodarskom smislu – znanja.

Zaustavljane kurikularne reforme uspjelo je učiniti ono što raznim političkim aferama, medijskim progonima i napadima na ljudska prava nije uspjelo još od 1996. kada je Vijeće za telekomunikacije pokušalo ugasiti zagrebački Radio 101, što je rezultiralo okupljanjem 120.000 građana i građanki na glavnom zagrebačkom trgu.

Kako prenosi Tportal, ovog su se puta ujedinili poslodavci, sindikati i udruge koji su na zajedničkoj konferenciji za novinare organizatora prosvjeda ‘Hrvatska može bolje!’ poručili da će Hrvatska bez reforme školstva ostati bez budućnosti.

‘Ulaganje u odgoj informiranih, kritičnih, tolerantnih mladih, a kasnije odraslih ljudi koji poznaju i štite svoja prava, ali i prave izbore za koje preuzimaju odgovornost, smatramo iznimno važnom društvenom investicijom koja se ne smije odgađati niti zaustaviti. Podržavamo nastavak provedbe cjelovite kurikularne reforme sukladno planiranom projektnom ciklusu vođenom prema pravilima struke, koji će istovremeno biti lišen političkih i ideoloških uplitanja.’ poručilo je preko dvije stotine socijalnih radnika i radnica u poruci upućenoj stručnom timu zaduženom za provođenje kurikularne reforme.

Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca na konferenciji je naglasio kako je reforma obrazovanja ‘reforma svih reformi’ te kako je naše obrazovanje neusklađeno s potrebama tržišta rada. Dodao je kako bi bilo vrlo nepromišljeno zaustaviti Cjelovitu kurikularnu reformu ili sve vratiti na početak.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem kazala je da je u trenutku kada izostaje podrška politike ključno da se građani izbore za reformu obrazovnog sustava, jer su njime nezadovoljni svi- od djece i roditelja, preko nastavika/ca do sindikata i poslodavaca.

Martina Horvat
 iz GOOD inicijative na konferenciji je istaknula kako je obrazovanje prvi put prepoznato među građanima kao najvažnija nacionalna tema i kako je ovo trenutak da građani jasno o tome iskažu svoj stav na mirnim prosvjedima koji će se održati u Zagrebu i još desetak hrvatskih i pet svjetskih gradova. 

Autorice: Vesna Horvat i Kitica Kekić

Samo na zagrebačkom Facebook događanju svoj je dolazak najavilo čak 13 000 građana i građanki, a o tome koliko je ovakav prosvjed potreban govori i činjenica da će se prosvjedi održati i u manjim ili ne toliko društveno angažiranim gradovima poput Slavonskog Broda, Križevaca, Virovitice ili Korčule.

Više o prosvjedima i načinima na koje možete podržati Cjelovitu kurikularnu reformu školstva možete potražiti na službenim stranicama Inicijative Hrvatska može bolje!


Povezano