Objavljeno

Koalicija 25 europskih organizacija civilnog društva pozvala EU na konkretnu akciju povodom 8. marta

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana žena 8. marta nova je prilika za Europsku uniju da djeluje protiv nasilja prema ženama. Europska komisija proglasila je 2017. godinom fokusiranom na borbu protiv nasilja prema ženama i djevojkama, a koalicija formirana od preko 25 europskih organizacija civilnog društva, donositelje odluka u EU sada poziva da Dan žena obilježe konkretnom akcijom.

„Danas, dok obilježavamo Međunarodni dan žena, želimo skinuti veo tišine i progovoriti o nasilju prema ženama i djevojkama. Koliko je još dokaza potrebno prije nego što donositelji odluka poduzmu konkretne korake? Koliko još žena treba biti pretučeno, silovno, ubijeno, prostituirano, uznemiravano, psihološki zlostavljano prije no što Europa to proglasi neprihvatljivim? Danas, više od 25 mreža diljem Europe zajedno od EU donositelja odluka traži da poslušaju glasove žena i njihove zahtjeve, jer žene i djevojke diljem Europe žele živjeti život slobodan od nasilja i straha“, poručila je tim povodom Edith Schratzberger-Vecsei, predsjednica Europskog ženskog lobija.

Europska koalicija za dokidanje nasilja prema ženama i djevojakama pozdravlja zajedničku izjavu iz Malte od 3. veljače 2017., kojom su tri EU institucije (Europski parlament, Europska komisija i Predsjedništvo Vijeća EU) uputile snažan poziv kojim od zemalja članica traže ratifikaciju i implementaciju Istanbulske konvencije. Iako ratifikacija same Konvencije niti približno neće riješiti nasilje kojem su žene izložene, smatra se da će svakako poslati snažnu političku poruku da takvo ponašanje nije prihvatljivo.

„Nasilje prema svim ženama i djevojkama je političko pitanje. Kada neke države ne preuzmu odgovornost za osiguravanje sigurnosti za sve žene i djevojke, to znači da s namjerom teže izgradnji društva u kojem se prava žena ne poštuju, gdje se žene i djevojke smatraju inferiornima i njihov tjelesni integritet nije zaštićen.“, upozorava Anna Zobina, predsjednica Europske mreže migrantkinja.

Koalicija također naglašava da je važno istaknuti kako su neke žene riziku od nasilja izložene u većoj mjeri, pri čemu se u obzir uzima seksizam koji djeluje u paru s rasizmom, ksenofobijom, homofobijom, te diskriminacijom na temelju dobi, invaliditeta, etničke pripadnosti i religije. Naglašava se stoga da su mnoge žene u Europi suočene s intersekcijskom diskriminacijom koja ih onemogućava u ostvarivanju pravde, podrške i zaštite, te onemogućava njihovo uživanje temeljnih ljudskih prava.

Europa danas – činjenice:

– 50 žena svaki tjedan umire od posljedica partnerskog nasilja
– 95% svih činova nasilja u domu počinjeni su prema ženama
– jedna od tri žene doživjela je fizičko i/ili seksualno nasilje nakon 15 godine
– svake seksunde žena se suočava s jednim ili više oblika seksualnog zlostavljanja
– 75% žena na visokim menadžerskim pozicijama iskusilo je zlostavaljanje na radnom mjestu
– jedna od četiri žene iskusila je fizičko i/ili seksualno nasilje tijekom trudnoće, čime se povećava rizik spontanog pobačaja, mrtvorođenčeta ili pobačaja
– 60% beskućnica obiteljsko nasilje navodi kao razlog za njihov status beskućništva
– nasilje može imati dugoročne posljedice za fizičko i mentalno zdravlje žena
– između 50% i 60% korisnica usluga psihičkog zdravlja iskusilo je obiteljsko nasilje, a oko 20% trenutno proživljava nasilje
– 28% starijih žena iskusilo je neki oblik nasilja ili zlostavljanja u domu u proteklih 12 mjeseci
– žene s invaliditetom su u 2 do 5 puta većem riziku od nasilja, te su prisiljavane na sterilizaciju i pobačaje. U Europi živi 46 milijuna žena i djevojaka s invaliditetom.
– Romkinje su u riziku od ranih brakova i napada na tjelesi integritet, prvenstveno prisline sterilizacije
– 23% lezbijki bilo je barem jednom fizički/seksualno napadnuto ili im se prijetilo napadom u posljednjih pet godina
– žene bez dokumenata i žene s zavisnim migrantskim statusom (supruge, zaposlenice) pod povećanim su rizikom nasilja i eksploatacije. Zbog rizika pritvaranja i deportacije, pristup podršci, zaštiti i drugim uslugama za njih je otežan.
– 60 do 100% žrtava napada iz mržnje na Muslimane u Europi su žene, osobito one koje nose neko od pokrivala za glavu.
– minimalno 500,000 žena i djevojaka živi s posljedicama genitalnog sakaćenja
– nasilje prema ženama godišnje košta gotovo 2% EU budžeta


Povezano