Objavljeno

K’o žena – rodna ravnopravnost na Korčuli

Nakon povratka u svoj rodni kraj, novinarka Gordana Šuperak, pravnica Vinka Lozica i ekonomistica Katarina Slejko, odlučile su, potaknute nezavidnim položajem žena, udružiti snage i pokrenuti pozitivne promjene u svom gradu.

Sada već više od godinu dana uređuju i vode radijsku emisiju o ravnopravnosti spolova K’o žena, a u prvom su izdanju emisije ugostile Radu Borić, izvršnu direktoricu Centra za ženske studije, te tako krenule s informiranjem i educiranjem o feminizmu, diskriminaciji i ženskim pravima.

U svom dosadašnjem radu intervjuirale su brojne hrvatske i strane feministkinje i aktivistkinje u želji da svojim otočanima prošire vidike po pitanju položaja žena u društvu, no ta se misija pokazala itekako zahtjevnom.

Imale su pristup mediju vrlo prisutnom u lokalnoj zajednici, a ono što ih je nakon prvih emitiranja iznenadilo bili su zlobni komentari dijela sugrađana kako su zasigurno one jedine zlostavljane na samom otoku te kako kvare mlade djevojke feminizmom. No, ovakvi komentari još više su potakli njihov rad i želju za promicanjem prava žena, a entuzijazam se održao na početnom nivou.

“Nakon što smo zagreble površinu i načele priču, pokazalo se kako žene u Korčuli nisu toliko ravnopravne kao što nam se u početku isticalo. Počele su nas kontaktirati sugrađanke sa određenim problemima kojima smo pomogle savjetom i informacijama kome se dalje obratiti. S druge strane, kako smo otvarale neke teme, tako se i mijenjala percepcija o određenim problemima. Također su nam se počeli javljati slušatelji sa vlastitim prijedlozima koga bi mogle ugostiti ili koju temu obraditi. Naša emisija otvorila je neke teme koje su donedavno u našoj maloj sredini bile tabu“, komentiraju.

Kao gošće programa čije su priče potaknule najviše komentara izdvajaju Vedranu Rudan, Vidu Tućan, Aleksandru Kolarić, Radu Borić, Dašu Šašić Šilović, Aleksandru Kolarić, Ankicu Čakardić i Višnju Ljubičić.

Kroz svoju emisiju Gordana, Vinka i Katarina došle su do zaključka kako velike promjene dolaze odozdo, od malih ljudi koji su hrabri i zauzimaju se za svoja prava. Dodaju kako su mnogo toga naučile o feminizmu kojeg svakodnevno žive, a ponosne su na činjenicu što njihova emisija iz dana u dan dobiva sve veću popularnost.

Zanimljivo je da čitav projekt nastaje volonterski, a sve reportaže i zadatke ove tri Korčulanke financiraju same, zbog čega je ponekad teško uskladiti radijsku emisiju i druge obveze te vlastite poslove. [M.M.] infozona.hr

Više informacija potražite ovdje.

Povezano