Objavljeno

Kirurginja transplantacijom živaca uspjela vratiti funkciju udova kvadriplegičara

Trinaest mlađih osoba koje su ostale nepokretne nakon nesreća u prometu ili bavljenju sportom zahvaljujući operaciji prijenosa živaca ponovo imaju funkciju ruku, javlja The Guardian.

Natasha van Zyl, kirurginja zaposlena u Melbournu, vodi istraživački projekt koji je zaslužan za ovaj uspjeh. Pacijenti sada mogu držati šalicu, pisati, dohvatiti predmete i ispružiti ruku do ramena, što im uvelike olakšava korištenje invalidskih kolica i općenito poboljšava kvalitetu života.

Transplantacija živaca nije nova operacija, no dosad nije bila uspješna kada su u pitanju ozljede leđne moždine. Van Zyl već je koristila transplantaciju živaca u slučaju ozljede brahijalnog pleksusa te se pitala zašto ista operacija nije testirana na pacijantima s paralizom.

Živci su izvađeni iz ramena te transplantirani u paralizirane mišiće ruke tako da premoste ozljedu i zatim spojeni s leđnom moždinom. Deset pacijenata prošlo je transplantaciju živaca u jednoj ruci i transplantaciju tetiva u drugoj. Četiri transplantacije živaca kod tri pacijenta nisu uspjele, ali kirurzi objašnjavaju da preostaje transplantacija tetive kao “plan B”.

Van Zyl i njezin tim 2014. godine osmislili su trostruku transplantaciju živaca, a dosad su obavili oko 160 transplantacija. Rezultati projekta objavljeni su u cijenjenom medicinskom časopisu The Lancet u srpnju ove godine.

Razgovor s kirurginjom poslušajte ovdje.


Povezano