Objavljeno

Kina: Utjecaj (napuštanja) politike jednog djeteta na vrednovanje žena

Posljednji dani 2013. godine Kini su donijeli izmijenjeni zakon o politici jednog djeteta, pa će tako od sada parovi među kojima je jedan od roditelja jedino dijete imati pravo na dvoje djece, a isto će biti omogućeno i ruralnim parovima kojima je prvorođeno dijete djevojčica.

Iako je politika jednog djeteta prouzrokovala brojna čedomorstva i napuštanja djevojčica kako bi se osiguralo muško potomstvo, te stvorila veliku neuravnoteženost između spolova, zbog čega se procjenjuje da će 30 milijuna Kineza do 2020. godine ostati neoženjeno, stručnjaci ističu i pozitivne posljedice.

Ironično, alikao posljedica politike jednog djeteta koja je uvedena 1979. godine, vrijednost žena u kineskom društvu značajno je porasla. Iako mnoge obitelji ne žele imati kćeri, one pak koje imaju jednu djevojčicu pune su podrške i mnogo ulažu u njihovo obrazovanje i njihovu budućnosti, navodi profesorica Vanessa Fong.

Politika jednog djeteta smanjila je i stopu plodnosti zbog čega su se mnoge majke mogle posvetiti školovanju i vratiti na tržište rada, umjesto da financijska sredstva troše na velik broj djece. Prva generacija ovih žena pokazala je da su sposobne raditi i uzdržavati svoju obitelj jednako dobro ili čak bolje od muškaraca, što je promijenilo društvene stavove o ulozi žena.

Statusu žena pomaže i urbanizacija, čak i ruralnih krajeva. Bolja prometna povezanost i javni prijevoz omogućuju kćerima da brinu o svojim roditeljima i nakon udaje. Žene tradicionalno, po udaji, iz svoje obiteljske kuće odlaze u muževljevu, a zbog ranije slabe povezanosti sela, često nisu mogle posjećivati i pomagati roditeljima koji bi onda u starosti, bez muškog potomka, ostali bez podrške.

Pozitivne vijesti su i da je broj čedomorstava i napuštanja djece u padu, dijelom zbog smanjene stope plodnosti, dijelom zbog tehnologije koja omogućava selektivan pobačaj, a dijelom zato što mnoge obitelji, unatoč propisima, i dalje pronalaze načine da zadrže veći broj djece, često upravo kćeri.

Iako će sinove i dalje preferirati obitelji koje teže održati patrilinearnu lozu, pojam duboko ukorijenjen u tradicionalnoj kineskoj kulturi, i obitelji koje sinove smatraju iskazom poštovanja predcima, promjena trenda u prilog djevojčicama svakako je značajna, zaključuje Fong. [A.M.F.G.] The Daily Beast


Povezano