Objavljeno

Čelnica oporbe postala prva predsjednica Tajvana

Čelnica tajvanske oporbe koja zagovara neovisnost od Kine Tsai Ing-wen osvojila je uvjerljivu pobjedu na subotnjim predsjedničkim izborima i obećala da će održati mir sa susjednom Kinom, koja je upozorila da će se usprotiviti bilo kakvom potezu prema neovisnosti Tajvana, javlja HINA.

Tsai, čelnica Demokratske napredne stranke (DPP) obavljat će jedan od najtežih i najopasnijih poslova u Aziji, imajući na umu da je Kina uperila tisuće raketa prema toj otočnoj državi koju Paking smatra svojim teritorijem, desetljećima nakon što su poraženi nacionalisti pobjegli na Tajvan pred Maovim komunistima u građanskom ratu 1949.

Tsai je rekla da će uspostaviti “dosljedne, predvidive i održive” odnose s Kinom kako bi za građane i građanke Tajvana osigurala mir i stabilnost.

“Obje strane imaju odgovornost da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se našli uzajamno prihvatljivi načini za suradnju uz međusobno uvažavanje i reciproticet, bez provokacija i iznenađenja“, rekla je Tsai koja je pobjedila s 56% glasova ispred odlazećeg predsjednika, nacionalista Maa Yinga-jeoua.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je nakon objave izbornih rezultata da se postignuća i mir iz posljednjih osam godina moraju poštivati i da neće tolerirati poteze prema neovisnosti Tajvana. “U načelnim pitanjima poput zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, bit ćemo čvrsti kao stijena”, stoji u priopćenju.

Oni koji je poznaju kažu da je praktična i fleksibilna, da nije velika govornica, ali da je neizmjerno iskrena i jako dobro pripremljena. Nije karizmatična spasiteljica, ali jest osoba s vrlo dobrim vještinama vođenja.

Ovo je prvi puta u povijesti da se na predsjedničkim izborima u Tajvanu vodila bitka između dvije kandidatkinje. Također, valja spomenuti da žene na Tajvanu upravljaju u 10 ministarstava, da su na čelu nekih od najboljih tajvanskih tvrtki, te da trećina žena participira u zakonodavnoj vlasti, u odnosu na 13% u Japanu ili 16% u Južnoj Koreji.


Povezano