Objavljeno

Kanada obećava inovativnu istragu nasilja nad domorotkinjama

Nova kanadska ministrica autohtonih poslova Carolyn Bennet je objavila kako će dugo očekivano kanadsko nacionalno istraživanje o nestanku ili ubojstvu gotovo 1200 domicilnih žena izgledati radikalno drugačije od prethodnih pokušaja hvatanja u koštac sa šokantnim razinama nasilja nad ženama starosjediteljicama.

U razgovoru za Guardian, Bennet je rekla kako će ključnu ulogu u istrazi, koja uključuje autohtone svečanosti i kulturu, imati obitelji žrtava. Istaknula je također kako postoji mogućnost za kreativno i inovativno odvijanje istrage bez mučne sudske atmosfere i ispitivanja prošlosti, na što su se požalili i neki od članova obitelji.

Neriješena ubojstva autohtonih žena čine dio kanadske povijesti šutnje. U proteklih 30 godina je ukupno 1181 autohtonih žena i djevojčica ubijeno ili su nestale u sumnjivim okolnostima. U lipnju je Royal Canadian Mounted Police (RCMP) zaključila da za domicilne žene postoji četiri puta veća vjerojatnost nestanka ili ubojstva od drugih Kanađanki.

Prijašnji napori u istraživanju nasilja nad autohtonim ženama, uključujući nekoliko RCMP studija, 1996. godine Kraljevske komisije i 2012. Povjerenstva u Britanskoj kolumbiji,  zanemareni su od strane savezne vlade i suočeni s kritikama zbog neuspjeha u uključivanju obitelji žrtava.

Bernadette Smith, čija se sestra Claudette Osborne-Tyo od 2008. vodi kao nestala, istaknula je kako su obitelji isključene dok odvjetnici dobivaju značajan iznos, no preporuke se i dalje ne provode i žene stradavaju.

Obitelji žrtava, Autohtoni aktivisti, Ujedinjeni narodi i skupine za ljudska prava dugo su pozivali na nacionalnu istragu, ali su odbijeni od strane konzervativne vlade bivšeg premijera Stephena Harpera.

Harperov nasljednik, liberal Justin Trudeau, koji je osvojio uvjerljivu pobjedu prošlog mjeseca, dolaskom na vlast obećao je povećati sredstva za obrazovanje, stanovanje i infrastrukturu za domicilno stanovništvo i provesti 94 preporuke Komisije za istinu i pomirenje iz izvješća u kojem je zaključeno kako je Kanada slijedila politiku “kulturnog genocida” protiv svoga starosjedilačkog stanovništva.

Siromaštvo, pritvaranje i stopa samoubojstava su veći među domorocima, a očekivano trajanje života je niže. Obrazovanje autohtonog stanovništva i problem stanovanja su kritični, a u više od 90 od 634 zemlje s Prvim ljudima, voda nije sigurna za piće bez prokuhavanja.

Bernadette Smith je upozorila kako je potrebno provesti još niz prethodnih preporuka, naročito pitanja stanovanja i obrazovanja te rehabilitacijski programi za starosjedioce koji počine zločin i bolji policijski nadzor. Iako je skeptična prema najnovijim istraživanjima, nada se da će rasvijetliti uzroke nasilja nad domorotkinjama. Smith i drugi aktivisti naglašavaju kako je za uspjeh istraživanja potrebno u potpunosti uključiti obitelji te im pružiti podršku i omogućiti financijska sredstva za pokrivanje troškova putovanja za one koji putuju iz udaljenih rezervata.

Vlada očekuje pokretanje pre-konzultacija o istraživanju u narednim tjednima i pokretanje potpune istrage do ljeta 2016. godine.  TheGuardian


Povezano