Objavljeno

Kanada ima novi online feministički magazin: GUTS

GUTS magazine bi se trebao baviti problemom feminizma na području Kanade ne bi li ujedinio geopolitičke i društvene probleme žena u društvu, koje i dalje počiva na stupovima patrijarha. Glavni moto uredništva je potaknuti akciju koja će pokrenuti društveno djelovanje, a ne samo teoretiziranje.

Prvobitna ideja o takvom ‘prostoru’, gdje će se moći raspravljati i komentirati o rodnoj nejednakosti nastala je 2012. godine u sklopu feminističke čitalačke grupe na kojoj su sudjelovale dvije glavne urednice GUTS-a, Nadine Adelaar i Cynthia Spring. Obje bivše studentice ženskih studija zaključile su da je došlo vrijeme za novi tip platforme, gdje će se njihov glas bolje čuti.

Učeći o društvenoj reprodukciji, kućanskom radu, rodnoj politici, post-kolonijalizmu, ekofeminizmu, postmodernizmu itd., zapitale su se koliko su te teorije u skladu s praksom i zaključile su da je stvarnost nešto sasvim drugo. Usprkos napretku prava žena još od 1970-tih godina, rodna nejednakost je i danas opipljiva na području rada, budući da žene i dalje zarađuju manje od muških kolega i rade više sati dnevno, obavljajući kućanske poslove i odgajateljsku ulogu.

Drugo izdanje časopisa posve je posvećeno ženskom radu, onome što on predstavlja danas i kako se definira. Čini se da časopis GUTS, za razliku od drugih časopisa, svoj sadržaj odabire poput pisanja studije, tema se prikazuje iz više perspektiva, kao što su umjetnička, povijesna, politička, društvena i kritička. Za razliku od poznatog kanadskog feminističkog časopisa Herizons (1992) ne miješa se u tip dnevnih novina, kao što su svakodnevne vijesti sa scene popularne kulture.

GUTS želi objediniti kolektivan otpor prema materijalnim i simboličkim uvjetima kojima su žene danas okružene, preispitati ih i oduprijeti se patrijarhalnim stupovima, koji i dalje čine naš svakodnevan život.

Članak Cashing out Jessice Knowler govori o seksizmu u uslužnim zanimanjima u prehrambenoj industriji kao što je rad u restoranima, barovima, kafićima itd. Glavna urednica Cynthia Spring pak govori o svom iskustvu stažiranja u časopisu The Walrus te propituje problem (ne)plaćenog stažiranja. U članku Laying the Foundation, piše se o osvrtu knjige Journeywoman: Swinging a Hammer in a Man’s World autorice Kate Braid na temu tradicionalnih rodnih poslova koji su razdvajali muškarce i žene. Kate Braid je bila među prvima koja je odlučila posao tajnice zamijeniti za posao fizičkog radnika, odnosno stolara, prije više od 40 godina, kada je to bilo nezamislivo. U 2012. godini zabilježeno je samo oko 20% žena u zanimanjima primarne industrije kao što su šumarstvo, rudarstvo, ulje i plin te se i dalje poteže pitanje naših tradicionalnih uloga. Zanimljiv je i članak Body of Work od Katie Lew, koji na simboličan način ukazuje na zdravstveni oporavak kao rad naše duše i tijela.

GUTS, kao što kaže uredništvo, započinje s nemogućim, ali neophodnim zadatkom. Želi omogućiti uvid u sile sistema, koji isključuje žene diljem zemlje. On stvara forum, novi tip komunikacije koji bi trebao potaknuti promjenu na nacionalnoj razini. Takav zadatak je hvalevrijedan, no vidjet ćemo hoće li biti dovoljno glasan da se probije u moru lakšeg i zabavnijeg štiva različitih online platformi koje se bave manje zahtjevnim temama. [M.Ž.]


Povezano