Objavljeno

Kako Europska komisija troši novac na službena putovanja?

GONG poziva građane i građanke da se uključe u postavljanje zahtjeva za informacijama o putnim troškovima za sve povjerenike Europske komisije tijekom 2016. godine. GONG naime sudjeluje u kampanji Access Info Europe za masovni pristup dokumentima Europske komisije koja je pokrenuta kako bi javnost dobila uvid u u potpune informacije o putnim troškovima svih povjerenika u Europskoj komisiji.

Kampanja je porkenuta nakon što je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker potrošio 63 tisuće eura na putovanje air–taxijem za G20 sastanak u Turskoj.

Iako Europska komisija prethodno nije omogućila pristup ugovorima s privatnim tvrtkama za spomenute usluge pozivajući se na zaštitu privatnosti povjerenika, Access Info je pokrenuo dvogodišnju pravnu bitku koja je završila zaključkom da Europska komisija daje pristup informacijama o putnim troškovima koje obuhvaćaju period od dva mjeseca.

“Sada pozivamo javnost da nam pomogne u potrazi jer će se možda otkriti novi pretjerani troškovi, poput Junckerovog ekstravagantnog putovanja air-taxijem u Tursku”, poručila je Helen Darbishire, izvršna direktorica of Access Info.

Tijekom kampanje je potrebno podnijeti ukupno 168 zasebnih zahtjeva, a u tome može sudjelovati svatko putem ove poveznice.

Svi zahtjevi i odgovori bit će javno dostupni putem AsktheEU.orgonline platforme za postavljanje zahtjeva koju su uspostavili Access Info i mySociety, a koja je poslužila kao podloga i inspiracija za izradu hrvatske platforme imamopravoznati.org.


Povezano