Objavljeno

Apel građanima: koliko nas koštaju službena putovanja ministara?

Iako građani imaju pravo znati kako se troši novac iz državnog proračuna, troškovi službenih putovanja hrvatskih ministara i ministrica nisu poznati i ne objavljuju se proaktivno. Kako bi se saznali ti troškovi u posljednja tri mandata Vlade, te kako bi se potaknulo aktualnu i sve buduće Vlade da to proaktivno objavljuju, Programiraj za Hrvatsku i GONG pozivaju sve zainteresirane da se uključe u kampanju slanjem zahtjeva za pristup informacijama o putnim troškovima barem jednog ministra/ministrice putem http://putni-troskovi.codeforcroatia.org.

Dok se čekaju pune i potpune informacije o dnevnom redu i troškovima putovanja Predsjednice Republike Hrvatske u Sjedinjene Američke Države početkom ove godine, dovoljno je istaknuti da ni putni troškovi povjerenika Europske komisije nisu bili transparentni dok ih građani Europske unije nisu zajednički zatražili. Zahvaljujući inicijativi organizacije Access Info, više stotina građana zahtijevalo je pristup navedenim informacijama te su one ovog ljeta konačno i objavljene.

Neovisno o tome, postoje i primjeri dobre prakse za proaktivnu objavu: ministri u Irskoj, kao i kabinet Vlade Velike Britanije i cijela Vlada Novog Zelanda koja k tome objavljuje i troškove po službenoj kreditnoj kartici, pa čak i skenove računa. Premijer Indije također objavljuje svoje troškove posjeta, a i u Gruziji se troškovi putovanja visokih dužnosnika smatraju javnom informacijom.

ImamoPravoZnati.org

“Imamo pravo znati” je volonterski projekt Programiraj za Hrvatsku uz stručno savjetovanje GONG-a pokrenut 2015. godine. Ovim projektom želimo omogućiti građanima transparentniji i lakši pristup informacijama tijela javne vlasti putem interneta. Imamo pravo znati služi kao trajna arhiva svih zahtjeva za pristup informacijama koji su podneseni putem ove internetske stranice kao i odgovora tijela javne vlasti. Ovom platformom želimo olakšati traženje informacije od javnog interesa, a istovremeno želimo doprinijeti transparentnosti i političkoj odgovornosti tijela javne vlasti, zbog čega je sva komunikacija na platformi Imamo pravo znati javnog karaktera.

Programiraj za Hrvatsku

Programiraj za Hrvatsku je ekspertna skupina Hrvatske udruge za otvorene sustave i internet koja udružuje građane, dizajnere, developere i mlade poduzetnike da grade potrebne stvari za bolju zajednicu. Naš cilj je povećati interaktivnost gradova, potaknuti bolji odaziv gradova i kreirati smislenu promjenu kroz tehnologiju. Hrvatska udruga za otvorene sustave i internet osnovala 2014. godine ekspertnu skupinu Programiraj za Hrvatsku radi promicanja otvorenih tehnologija u službi građana te povećanje transparentnosti javne uprave u svrhu poboljšanja civilnog društva.

GONG

GONG je organizacija civilnog društva usmjerena unaprjeđenju demokratske političke kulture i institucija te poticanju aktivnog i odgovornog sudjelovanja građana u političkim procesima što čini kroz istraživanja i analize, informiranje i educiranje te javno zagovaranje.

[Ž.V.]


Povezano