Objavljeno

Joan Baez i Ai Weiwei dobili/e nagradu Amnesty Internationala

Organizacija Amnesty International uručila je svoju godišnju nagradu Amnesty International’s Ambassador of Conscience. Nagrada je ustanovljena 2003. godine s ciljem odavanja priznanje liderima/cama u području ljudskih prava i borbe protiv diktature, zločina protiv čovječnosti, mučenja, represije i cenzure.

Ove godine, ova nagrada dodijeljena je kineskom suvremenom umjetniku Ai Weiweiu i američkoj folk kantautorici Joan Baez.

Šestogodišnji Ai Lao, prihvatio je nagradu u ime svog oca, kojemu nije dopušteno putovati izvan zemlje. Weiwei je najpoznatiji po dizajnu nacionalnog stadiona u Pekingu, poznatijeg pod nazivom Ptičje gnijezdo,  i instalaciji Sjemenke suncokreta koja je ispunila dvoranu Turbine Hall Tate Modern muzeja.

Umjetnik i aktivist uhićen je 2011. godine i držan u zatvoru 81 dan bez ikakve optužnice, a oduzeta mu je i putovnica. Od tada živi u Kini pod stalnim nadzorom, dok je ostatak obitelji emigrirao u Berlin. Prilikom dodjele Lao je samo tiho rekao: „Nadam se da će moj otac uskoro dobiti natrag svoju putovnicu“.

Dobitnicu Joan Baez najavila je još jedna glazbena legenda, Patti Smith. Ova dodjela obilježava 50 obljetnicu njenog nastupa prilikom građanskog marša iz Selme u Montgomery u Alabami. Pjevačica je jedna od predvonica folk booma šezdesetih godina, i suočila se s rasističkim nasiljem u Louisiani, nastupala na brojnim skupovima i pjevala na stubama Lincolnovog memorijala prije poznatog „I have a dream“ govora dr. Martina Luthera Kinga 1963. godine.

Kako je sama izjavila, nenasilje je bilo u srži svega čime se ikada bavila. „Ako je 16. stoljeće imalo Ivanu Orleansku, mi smo imali Joan Baez“, rekla je Patti Smith, opisujući njezinu ostavštinu kao „usamljeni bijes“ koji je bio „vodič za društveni protest te utjeha i zračak nade ljudima“. [V.U.] TheGuardian


Povezano