Objavljeno

Jill Soloway redatelje zamolila da prestanu raditi filmove o silovanju

Jill Soloway, većini vjerojatno najpoznatija kao kreatorica serije Transparent, na panelu u okviru Sundance Film Festivala progovorila je o štetnosti prikazivanja seksualnih napada u medijima te pozvala redatelje da prestanu raditi filmove o silovanju.

“Željela bih zamoliti cis muškarce da prestanu raditi filmove o silovanju, da prestanu prikazivati silovanje. Razumijemo vas, momci. Želite da ne izlazimo iz kuće od straha da ćemo biti silovane. Jasno nam je! Prestanite raditi filmove i TV emisije o silovanju. Pustite žene da rade takve filmove ako to žele.”

Jasno je da postoji razlika između samog prikazivanja i podržavanja silovanja, no prečesto se silovanje i seksualno nasilje koriste kao jeftina prečica za podizanje gledanosti. Scene silovanja su tako postale prekretnice u narativima muških likova, a vrlo rijetko zaista prikazuju taj čin iz pozicije žene. Jer kada je žena silovana, najčešće je riječ o supruzi, djevojci, sestri ili majci protagonista koji je duboko istraumatiziran tim događajem.

Soloway je stoga u pravu kada kaže da ove priče trebaju biti ispričane iz poziceije žena koje su proživjele seksualno nasilje. Refinery29


Povezano