Objavljeno

Jeste li vidjeli pandu na listi žena 2011.?

Yvonne Roberts, nagrađivana novinarka i spisateljica, napisala je kritički osvrt na BBC-evu ‘Listu žena 2011’, koje su se u protekloj godini, iz najrazličitijih razloga, pojavljivale na naslovnicama portala i časopisa. Svaki mjesec obilježila je jedna – od pjevačice Adele, preko plivačice i supruge princa Alberta od Monaca, Charlene Wittstock, Hrvatice Jelene Lečić, koja je bila žrtva internetske krađe identiteta, do, ni više ni manje, pande imenom Sweetie.

Nije to lista najutjecajnijih žena, žena koje su se istakle svojim znanjem, uspjehom ili nečim posebno vrijednim pažnje. Niz je (više ili manje) trivijalnih razloga zašto smo baš o ovim ženama čitali u medijima. I o jednoj ženki koja je iz Kine emigriralo u Škotsku – pandi Tian Tian, javnosti poznatijoj pod imenom Sweetie. ‘Piloti su nosili kiltove u čast pande’, pisalo je senzacionalno na naslovnici.

 

“Ako je panda na listi žena”, pita se Yvonne Roberts, “zašto toliko mnogo polažemo na izgled?” Možda je svrha ove tragikomične liste bila nov način promidžbe jednog ne tako nevažnog internetskog portala, a možda su posrijedi dublji, sociološki razlozi, kritika stereotipa koje nameću mediji?

Članak je izazvao reakcije i to je vjerojatno ono na što su njegovi autori ciljali. No, svakako, ovo je dobar primjer koliko su zapravo trivijalni i beznačajni načini ostvarivanja ‘uspjeha’, ukoliko taj ‘uspjeh’ znači dospjeti na naslovnicu. Dospjeti na naslovnicu može i životinja, i o njoj se može pisati kao o zvijezdi svjetske slave.

O stvarnim zaslugama spomenutih plivačica, pjevačica, medicinskih sestara, modnih dizajnerica, ‘majkama četvero djece’ ne piše ništa. Možda su izvrsne u nekom polju o kojem ne piše nijedna riječ, možda su izuzetne žene, sa zanimljivim postignućima u 2011. No ipak, umjesto da im je pridana neka konkretna zasluga, našle su se u konkurenciji s jednom nedužnom pandom, primjerom izokrenutog sustava vrijednosti današnjeg društva.

Možemo na ovaj popis gledati kao na zabavni podatak na koji ćemo naletjeti prilikom jutarnjeg pretraživanja internetskih vijesti, a možemo se zapitati i što radi jedna životinja među 11 žena i postoji li uopće neki suvisao razlog sastavljanja ovakve liste. [I.S.]


Povezano