Objavljeno

Jednu od četiri korisnice interneta uhodi se online

Zabrinjavajuće, ali ne i iznenađujuće podatke o internetskom zlostavljanju donosi istraživanje instituta Pew Research Center, prema kojem se od 2,849 ispitanika njih 40% susrelo s nekim oblikom online zlostavljanja, a najpogođenija skupina su djevojke u dobi od 18 do 24 godine.

Iako muškarci češće prijavljuju zlostavljanje na internetu, oni se susreću s drugačijim oblicima zlostavljanja. Radi se uglavnom o prijetnjama ili nazivanju pogrdnim imenima, dok su žene izložene seksualnom uznemiravanju i nerijetko uhođenju.

Zlostavljanje se najčešće događa na nekim društvenim mrežama ili online igrama. Takva zlostavljanja uznemirujuća su i često utječu na reputaciju pa je tim gore što se takve situacije jednostavno ignoriraju te je čak 60% korisnika odlučilo ne poduzimati daljnje korake.

Anonimnost i nevidljivost u online komunikaciji ljude pretvara u žestoke kritičare u virtualnom svijetu, no istodobno, oni su skloniji i zbližavanju i pružanju podrške.

Sve u svemu, online zlostavljanje je činjenica i ozbiljan problem i kako je naglasila Anita Sarkeesian, ignoriranje i zaobilaženje ne smije biti rješenje. [M.Č.] Bitchmagazine


Povezano