Objavljeno

Google+ uvodi neograničen izbor rodnih identiteta

Nakon što je Facebook u srpnju uveo preko 70 rodnih opcija, Google+ se odlučio na potez koji korisnicima/cama nudi još više mogućnosti.

Korisnici/e ove društvene mreže moći će tako samostalno, bez ikakvih ograničenja, definirati svoj rodni identitet, kao i zamjenice kojima žele da ih se oslovljava.

Ovu novost na svom je blogu objavila Googleova software inženjerka Rachael Bennett: “Ponosna sam najaviti da će Google+ podržavati neograničenu mogućnost izražavanja rodnog identiteta, omogućujući svakome da ponaosob odredi kako će biti rodno predstavljen/a na svom profilu. Ranije smo nudili opcije ‘muško’, ‘žensko’ i ‘drugo’ kako bismo uključili ujedno i one koji/e se ne uklapaju u tradicionalne rodne norme i one koji/e se ne žele rodno izjasniti.”

Polje u kojem odabirete rod sada ima četiri opcije: ‘muško’, ‘žensko’, ‘ne želim reći’ i ‘podesi’, a kada odaberete posljednje pojavit će se mogućnost da sami napišete kako se želite odrediti, no naravno i dalje ćete moći ograničiti osobe koje mogu vidjeti vaš rod, kao i do sada.

Iako će ova promjena uglavnom proći nezapaženo, odluka Google+ pokazuje da su u korak s trendovima po pitanju rodnog izražavanja i omogućuje fluidnost koja bi trebala biti dostupna svima, a za sve LGBTIQ osobe potreban je korak u pravom smjeru. [Ž.V.] Dazed


Povezano