Objavljeno

Izložba Ste se zriktale! dostupna online

Foto: privatna arhiva

Izložba fotografija “Ste se zriktale! Transformacije u odijevanju ruralnog Zagreba 1960-ih” autorica Ane Antolković, Martine Petrović i Martine Novosel, održana u zagrebačkoj Galeriji Modulor, nastala je istraživanjem njihovih obiteljskih fotografskih arhiva, a sada je dostupna i online.

Etnološkom i kulturnoantropološkom analizom fotografija, dostupne odjeće i narativa članova obitelji, popratile su njihove priče o odijevanju tijekom 1960-ih godina. Komparirajući načine odijevanja i uređivanja na sjeveru, istoku i jugu zagrebačke ruralne okolice, prikazani su različiti aspekti prijelaznog odijevanja, iz tradicijske nošnje u gradsko odijelo.

Kroz istraživanje teme odijevanja fotografija nam se iskristalizirala kao uspješan alat za putovanje kroz vrijeme, pomažući u lakšem (vizualnom) tumačenju pojedinog odjevnog fenomena. Ovom izložbom potrudile smo se zagrebati plodonosno tlo odjevne kulture ruralnog Zagreba s kraja 1950-ih te 1960-ih. Nadamo se da će i vas ovaj pristup inspirirati na proučavanje odijevanja u vlastitim obiteljima, ako ne kroz fotografije, onda kroz priče i sjećanja,” objašnjavaju autorice izložbe.

Izložene fotografije kronološki prate tri obitelji s tri kraja zagrebačke ruralne okolice (Prigorje) – sjeverni dio (Markuševec), istočni dio (Adamovec) te južni dio (Hrelić). Unatoč tome što su sva tri predijela blizu grada Zagreba te je stanovništvo bilo povezano s gradom prvenstveno zbog školovanja i rada, sporadično se pojavljuju i razlike. Te je razlike prilikom prelaska iz narodnog odijela ili načina slaganja frizure/oglavlja (posebice kod žena), ponajviše uvjetovala društvena skupina u kojoj su se, ponajprije žene, nalazile.

Izložbu možete pogledati ovdje.


Povezano