Objavljeno

Sud ukinuo kućni pritvor njemačkoj kapetanici koja je pomagala migrantima

Talijanska sutkinja presudila je u utorak da njemačka kapetanica Carola Rackete nije prekršila zakon kada je probila pomorsku blokadu, rekavši kako je provodila svoju dužnost u zaštiti života, prenosi N1.

Sud je u svojoj presudi zaključio da nije kriva za ugrožavanje života nakon što se patrolni čamac našao ukliješten između njenog broda i mola. Carola Rackete rekla je da je jedina stvar na umu bila dobrobit migranata koji su se u tom trenutku nalazili na moru već dva tjedna.

31-godišnja Njemica nije poslušala naredbe talijanskih oružanih snaga i ušla je u luku Lampedusa u subotu, udarivši u policijski patrolni čamac kada je brodom Sea-Watch 3 na kopno dovezla 41 afričkog ilegalnog migranta koje je pokupila na moru.

Odmah je privedena i stavljena u kućni pritvor, ali zadavši udarac talijanskom ministru unutarnjih poslova Matteu Salviniju, sutkinja Alessandra Vella presudila je da je Rackete provodila svoju dužnost te da nije počinila bilo kakvo nasilje.

Rackete je još suočena s mogućom optužnicom za pomaganje ilegalnim migrantima, ali je Vella naredila njezino trenutno puštanje na slobodu.

Wir sind erleichtert, dass unsere Kapitänin frei ist! ? Es gab keinen Grund, sie festnehmen zu lassen, da sie sich…

Objavljuje Sea-WatchUtorak, 2. srpnja 2019.

Povezano