Objavljeno

Italija: Rodno ravnopravna Vlada, ali daleko od ravnopravnosti

Matteo Renzi, novi talijanski premijer lijevog centra, prošli je tjedan predstavio Vladu u kojoj su ministarske pozicije rodno ravnopravno raspodijeljene. Ipak, umjesto fokusa na ovu značajnu pobjedu rodne ravnopravnosti, mediji su pažnju skrenuli na izgled novih ministrica.

Za zemlju koja nikad nije imala premijerku ili predsjednicu, i u kojoj se žene svakodnevno bore s nezaposlenošću ovo je snažan simbol. Organizacija za ženska prava Se Non Ora Quando? (Ako ne sad, kad?), nazvala ga je „prvim korakom prema boljoj demokraciji“ i naznakom da se talijanska maskulinistička kultura polako mijenja.

Mediji, međutim, ministricu ekonomskog razvoja Federicu Guidi prozivaju zbog make-upa i kritiziraju odijevanje ministrice uprave Marianne Madie i ministrice obrazovanja Stefanie Giannini.

Također, kako primjećuje novinarka dnevnih novina Corriere della Sera, Fiorenza Sarzanini, teret sumnje da Renzijeva Vlada neće biti sposobna Italiju izvući iz krize, svalio se na njezin ženski dio. Već se govori da su izabrane zbog izgleda, a ne svojih sposobnosti, a neprihvatljivo je da se mogući neuspjeh Vlade, koji neki analitičari već predviđaju, okrive samo ministrice. Zašto nitko ne propituje razloge odabira njihovih muških kolega, pita se Sarzanini.

Matteo Salvini, vođa desno orijentirane Sjeverne lige, na televizijskoj je emisiji propitivao sposobnosti rada ministrice uprave Madie zbog njezine druge trudnoće. Zanimalo ga je kada će naći vremena za rad i izrazio nadu da nije odabrana samo kao mlado lice koje se dobro izgleda uz ostatak Renzijevog mladog tima koji se samo „smije i tweeta“.

Nasuprot ovome, novinarka Monica Guerzoni, kaže da bi Madiu morali podržavati u sljedećim mjesecima, ali ističe i da mnoge mlade majke u Italiji nemaju privilegije koje će njoj olakšati spajanje obiteljskog i poslovnog života. Nema dovoljno vrtića, dadilje su skupe, a trudnoća sa sobom nosi i diskriminaciju na radnom mjestu, dodala je.

Novi premijer Renzi svjestan je ovog problema, kao i činjenice da objašnjava otužnu razinu zaposlenosti žena, a iako je rodna ravnopravnost postala praksa u njegovom kabinetu, to se još uvijek nije dogodilo u društvu u kojem su žene i dalje suočene s nasiljem u obitelji i upola nižim plaćama od njihovih muških kolega. [Ž.V.] The Guardian…


Povezano