Objavljeno

Italija: Preminula radi abortivne pilule

Liječnici bolnice u Torinu nisu uspjeli spasiti 37-godišnju ženu koje je doživjela srčani udar nakon što je uzela drugi dio lijeka potrebnog za prekidanje neželjene trudnoće.

Očekuju se rezultati autopsije koji će ustanoviti vezu između smrti i RU486 pilule koja je dostupna u Italiji od 2009. godine. Ovo je prvi smrtni slučaj u toj zemlji koji se može povezati s kontroverznom pilulom dostupnom samo na liječnički recept.

Šokirani liječnici izjavili su kako je “sve bilo regulirano” kada je žena posjetila bolnicu te da je “ultrazvučni pregled proveden oba puta kada je došla u bolnicu“. Žena je uzela prvi dio lijeka zaduženog za blokiranje hormona koji priprema maternicu za oplođeno jajašce, a dva dana nakon vratila se u bolnicu po drugi dio, prostaglandin koji krvarenjem dovodi do gubitka embrija.

Četiri sata nakon konzumacije prostaglandina požalila se na otežano disanje. Ultrazvukom je detektirana aritmija no samo par trenutaka nakon srce je stalo. Žena, majka četverogodišnjeg djeteta, nije patila od nikakvih bolesti.

Dosad je 16 smrti povezano s RU486 pilulom od kojih je prvi slučaj zabilježen u Francuskoj 1991. godine, prema US Life Issues Institute. Ostali poznati slučajevi zbili su se u SAD-u, Australiji, Švedskoj i Britaniji. Nuspojave su uključivale mučninu i krvarenje.

Iako je abortus u Italiji legalan, procedure su u nekim slučajevima gotovo potpuno nedostupne. Prema UN-ovom izvješću, 70% zdravstvenih djelatnika pozvalo se na klauzulu savjesti, što znači da nisu obavezni pružiti pomoć u slučaju neželjene trudnoće. [P.Č.] The Local…


Povezano