Objavljeno

Posteljica (placenta) – čudo koje znanstvenici ne mogu dokučiti

Posteljica, organ ključan za zdravlje žene i fetusa tijekom trudnoće, koji i dugoročno ima ključan utjecaj na njihovo zdravlje, ujedno je i organ koji znanost još uvijek nije u potpunosti dokučila. Krajem prošlog mjeseca, stručnjaci iz ovog područja, sastali su se stoga kako bi utemeljili The Human Placenta Project, radi spoznavanja načina njezinog funkcioniranja.

Posebnost posteljice ili placente obavljanje je brojnih zadaća, od prijenosa kisika i hranjivih tvari iz majčine krvi fetusu, vraćanja ugljikovog dioksida i otpadnih tvari u majčinu krv do stvaranja hormona neophodnih za održavanje i razvoj trudnoće.

Iako znanstvenici desetljećima nastoje izraditi umjetnu posteljicu, nijedan pokušaj nije bio uspješan. Posteljica nastaje iz sloja stanica koje u ranoj fazi okružuju fetus. One se spajaju sa zidom maternice i uspostavljaju vezu između krvožilnog sustava fetusa i majke. Međutim, sve posteljice nisu jednake, a definiciju idealne još uvijek nemamo, što je problematično jer nas onemogućava da dijagnosticiramo moguće probleme.

Sam izgled posteljice u tom smislu nije od prevelike pomoći, jer se i u slučaju potpuno ‘normalnog’ izgleda, dijete može roditi sa zdravstvenim poteškoćama, dok se neki zdravstveni problemi koji se povezuju s posteljicom, mogu manifestirati tek kasnije u životu.

The Human Placenta Project može postići i više od povećanja broja zdrave novorođenčadi. Razumijevanje načina na koji posteljica sprječava majčino tijelo da odbaci fetus može doprinijeti području transplantacijske medicine. Također, mnoge zloćudne tvorevine sadrže protein nastao iz gena PLAC1. U normalnom je tkivu taj gen neaktivan, a aktivan je obično u tkivu posteljice. Tako bi istraživanje i bolje upoznavanje ovog organa moglo pomoći i u borbi protiv raka.

Kao ciljevi projekta navode se:

– Poboljšati medicinske metode i razviti nove tehnologije radi procjene razvoja placente u realnom vremenu
– Primjenjivati nove tehnologije na praćenje razvoja i funkcija u normalnim i nenormalnim trudnoćama
– Shvatiti doprinose placente razvitku dugoročnog zdravlja i bolesti
– Razviti neinvazivne markere radi predviđanja nepovoljnog ishoda trudnoće
– Razviti postupke koji bi spriječili neadekvatan razvoj placente i time poboljšali ishod trudnoće

NewStatesman


Povezano