Objavljeno

Istraživanje ženske filmske inicijative potvrdilo seksizam Hollywooda

Sundance Institut i Women in Film Los Angeles objavili su zapanjujuće rezultate trogodišnjeg istraživanja o ženama iza filmske kamere. Naime, čini se da je filmska industrija zapela u 50. godinama 20. stoljeća u kojem vlada diskriminacija i seksizam, a iako mnogi zagovaraju prava žena, nitko ništa ne čini kako bi se ona doista i ostvarila.

Rezultati istraživanja pokazali su kako su filmovi redateljica na Sundance Film Festivalu između 2002. i 2014. činili ¼ od ukupnog broja. Također, žanr filma i glavne uloge u njemu, imali su veze s rodom autora/ice filma. Od ukupnog broja redateljica, nih 92% režira drame, komedije i romanse, dok u istim žanrovima radi 69% muškaraca. Nadalje, uobičajeno je da se rod autora/ice i glavnog lika u filmu podudaraju.

Filmovi redateljica u većoj su mjeri prikazivani na nezavisnim filmskim festivalima dok se filmovi koje režiraju muškarci češće prikazuju na skupljim i komercijalnim festivalima. Također, kinodistribucija redatelja znatno je veća.

Istraživanje je pokazalo da su žene, između 2002. i 2014. godine, režirale samo 4,1% filmova koji su najviše zaradili na kinoblagajnama, a smatra se da su njihovi filmovi namijenjeni manje relevantnom dijelu tržišta.

Razlog manjeg broja žena u filmskoj industriji je i taj što su uglavnom muškarci gatekeeperi, tj. oni odlučuju koje će sadržaje pustiti u javnost. Redateljice gotovo da i nemaju podrške od strane agenata i menadžera. Također, muški kolege često smatraju da se redateljice ne mogu nositi s određenom vrstom filma. [J.K.] Women and Hollywood

Detalje istraživanje pročitajte ovdje.

Povezano