Objavljeno

U 2019. porastao broj režiserki najuspješnijih filmova, no rodna ravnopravnost je još daleko

Prema novom istraživanju Sveučilišta Južne Kalifornije, više od 10 posto najuspješnijih filmova u 2019. režirale su žene, što je dvostruko više nego 2018, javlja New York Times. Od 113 režisera/ki koji su radili na 100 najuspješnijih filmova godine, njih 12 bile su žene.

Filmovi koje su režirale žene, a koji su ostvarili najveću zaradu su, primjerice, Captain Marvel, Frozen II, Hustlers, Abominable, Little Women i Queen & Slim.

Istraživanje je pokazalo da su od ukupno 1300 najuspješnijih filmova u periodu između 2007. i 2019. samo 4,8 posto njih režirale žene. Također, 15 posto režisera/ki svih filmova velikih kuća 2019. bile su žene, što je najveći postatak dosad.

Međutim, istraživanje Celluloid Ceiling donosi manje optimistične rezultate. Analizirajući veći uzorak od 500 najuspješnijih filmova, otkrili su da na pozicijama iza kamere na četiri muškarca dolazi samo jedna žena. Uz to, na gotovo trećini analiziranih filmova radila je samo jedna ili nijedna žena na pozicijama režiserke, scenaristkinje, montažerke, snimateljice i izvršne producentice.

“Čudno je govoriti o nekakvim rekordima kad su žene i dalje ozbiljno podzastupljene u filmskoj industriji,” kazala je Martha Lauzen sa Sveučilišta u San Diegu.


Povezano