Objavljeno

Istospolnim parovima u Irskoj omogućeno posvajanje djece

Nakon osmosatne rasprave, irski je parlament većinom glasova usvojio prijedlog zakona o djeci i obiteljskim odnosima, koji istospolnim parovima u Irskoj omogućava posvajanje djece.

Ovoj promjeni, koja je dočekana ovacijama, prethodila je rasprava sa 122 amandmana, a konačni se prijedlog rasprostire na 100 stranica koje pokrivaju teme vezane uz skrbništvo nad djecom, donatore u potpomognutoj oplodnji i skrbništvo nad djecom.

Usvajanjem ovog prijedlog zakona proširit će se prava osobama u životnom partnerstvu i izvanbračnim parovima koji žive zajedno duže od tri godine, mijenjajući na taj način postojeće zakone prema kojima samo bračni parovi ili samci mogu tražiti posvajanje djece.

Supružnik roditelja ili životni partner/ica moći će podnijeti zahtjev za skrbništvo nad djetetom, ako su dvije godine ili dulje zajednički skrbili o djetetu, a u planu je i uspostavljanje nacionalnog registra za donatore.

Prijedlog zakon izlaže i pravne čimbenike koje sud može uzeti u obzir, a koje su u najboljem interesu djeteta. To uključuje “značajnost uspostavljenog odnosa, psihološku, emocionalnu i duhovnu dobrobit, ali i pitanja kao što je nasilje u obitelji “.

Aideen Hayden, glasnogovornica Seanad Labour on Housing, Children and Youth Affairs, je prezadovoljna izglasavanjem ovog prijedloga. “Prijedlog zakona je jedna od najvažnijih promjena obiteljskog zakona u povijesti države”, izjavila je.

Unatoč kontroverzama oko referenduma o istospolnim brakovima, koji će se održati 22. svibnja, samo su dva senatora glasala protiv ovog prijedlog zakona: neovisni senator Rónán Mullen i Jim Walsh, bivši senator stranke Fianna Fáil, koju je napustio jer je isti podržala.

Sada je na redu potpis irskog predsjednika Michaela D. Higginsa čime bi se prijedlog zakona implementirao. [T.B.K.] GayStarNews


Povezano