Objavljeno

Islamsko Vijeće u Pakistanu: Muškarac ima pravo ‘blago premlatiti’ ženu

Pakistansko Islamsko vijeće izazvalo je bijes diljem Pakistana nakon što su u Zakon o zaštiti žena ubacili točku kojom bi ‘blago premlaćivanje’ žena bilo tretirano kao discipliniranje žene.

‘U nacrtu prijedloga o Zakonu koji je objavljen prošlog četvrtka, Vijeće Islamske Ideologije se izjasnilo da je blago premlaćivanje žene dopušteno u slučajevima kada ona ne sluša zapovijedi svog supružnika, kada se ne oblači onako kako to njen supružnik zahtijeva, kada odbije seksualne odnose s njim iz bilo kojih razloga koji nisu povezani s religijom ili u slučajevima kada se ne istušira nakon seksualnog odnosa ili menstruacije.’ naveo je Pakistanski Express-Tribune citirajući novi prijedlog Zakona.

Vijeće Islamske Ideologije je osnovano 1962. godine te od tada služi kao konstitucionalno tijelo koje savjetuje parlament o kompatibilnosti zakona s Islamskim kanonskim zakonima.

Vjeruje se kako je ovaj prijedlog zakona reakcija Vijeća na punjabski Zakon o zaštiti žena od nasilja iz 2015. godine, koji je redefinirao pojam ‘nasilja’ uključivši u njega ‘svaki prekršaj počinjen nad ženom’ te je omogućio ženama besplatnu liniju za savjetovanje u slučajevima nasilja. Ovakvu su promjenu u Zakonu iz Vijeća proglasili ‘ne-Islamskom’.

U prijedlogu Zakona koji sadrži ukupno 163 točke, međuostalima se navodi kako bi ženama trebalo biti zabranjeno pojavljivanje na televiziji ili u printanim oblicima oglašavanja te kako medicinske sestre ne bi trebale liječiti muške pacijente. Zakon bi također dopuštao muškarcima da svojim ženama brane posjećivanje svih muškaraca koji im nisu u rodu.

Na ovaj su prijedlog Zakona u Pakistanu reagirale razne ljudskopravaške i feminističke udruge, ali i muškarci iz javnih i privatnih života. Među njima se našao i fotograf Fahhad Rajper koji je pokrenuo kampanju #TryBeatingMeLightly sa željom da ukaže na to kako se mnogi muslimani ne slažu sa stavovima Vijeća te da ovakav prijedlog Zakona smatraju sramotnim.

„Islam ne promovira nikakvu vrstu nasilja, odnosila se ona na muškarce ili na žene“ napisao je Rajper u mailu za Huffington Post. „Većina Pakistanaca ne odobrava ovaj prijedlog . Smatram da se svatko tko ima iole pameti ne može složiti sa stavom Vijeća.“

Kampanja #TryBeatingMeLightly koju je pokrenuo Rajper serija je fotografija koja pokazuje Pakistanke i njihove reakcije na ovaj prijedlog, a opise koji stoje ispod fotografija napisale su žene koje se na njima nalaze. [E.H.] Independent

{gallery}TryBeatingMeLightly{/gallery}


Povezano