Objavljeno

ISIS objavio manifest za žene koje žive pod njihovim režimom

Islamska država u Iraku i militanti Levanta, objavili su manifest za žene koje žive na teritoriju koji kontroliraju njihove snage. Pravila koja navode uključuju dozvolu za brak od devete godine, mogućnost obrazovanja do 15. godine i bijeg od Zapadnog feminizma.

Dokument objavljen samo na arapskom, navodi da je pogrešno negirati ženama pravo na obrazovanje, no ističe da je „smisao egzistencije žene njezina božanska dužnost majčinstva“. Navode nadalje da podržavaju ženska prava, no da se njihovo viđenje tih prava razlikuje od onog na Zapadu.

Žene tako trebaju biti obrazovane, jer ako su nepismene ne mogu izvršavati svoju dužnost, no kurikulum je snažno usmjeren na vjersko obrazovanje, uz natruhe opće znanosti i vještina poput pletenja i kuhanja.

Stav o braku je oštar, a temelji se na diskutabilnim učenjima o životu proroka Muhameda i njegove najmlađe supruge Aishe. „Najčišće djevojke bit će udane do 16 ili 17 godine, dok su još mlade i aktivne“, a mladi muškarci neće biti stariji od 20 godina, navodi se.

Zapošljavanje žena se isključuje apsolutno, no bilo kakav posao se ne bi smio odvijati češće od tri dana u tjednu. S druge strane, zagovaraju se i neke stvari s kojima bi se, naravno u drugom kontekstu složili/e i najprosvjećeniji/e Šveđani/ke, poput dvogodišnjeg rodiljnog dopusta i dodatnih slobodnih dana u slučaju bolesnog djeteta i slično. Ovo na žalost nema veze sa ženskim pravima, nego isključivo s ‘božanskom dužnosti majčinstva’.

Budući da dokument nije objavljen u prijevodu, čini se da je namijenjen upravo Arapkinjama. [Ž.V.] NationalPost


Povezano