Objavljeno

Irska trans* osobama priznala mogućnost samoodređenja

Trans* osobe u Irskoj više se neće morati oslanjati na svjedočenje psihijatara ili endokrinologa kako bi država priznala njihov rod te će njihovo samoodređenje biti dovoljno za promjenu putovnica, vozačkih dozvola, rodnih listova i vjenčanja, javlja The Journal.

Zamjenica premijera Joan Burton objavila je jučer da je Kabinet premijera odlučio kako će Zakon o priznavanju roda koji se trenutačno nalazi na izglasavanju u parlamentu, omogućavati osobama starijim od 18 godina da izjavom promijene rod.

“Država će u potpunosti priznati rod osobama koje ga mijenjaju. To uključuje pravo na vjenčanje ili civilno partnerstvo u željenom rodu i pravo na novi rodni list. Nakon današnje odluke Kabineta uslijedit će amandmani koji se osigurati da nema potreba za liječničkom potvrdom”, napisala je.

Irska mreža za transrodnu jednakost (TENI) pozdravila je promjenu proglasivši je velikim korakom kojim Irska postaje međunarodni lider. Predsjednica TENI-ja Sara Phillips dodala je: “Ovo je velik trenutak. Dobiti poštovanje kroz samoodređenje prava je jednakost. Napokon mogu vjerovati da se članove naše zajednice smatra jednakim građanima/kama. Danas se jako ponosim našom zemljom”.

Svjedočenje liječnika bio je kontroverzni dio zakona koji je Sinn Féinova zastupnica u Europskom parlamentu Lynn Boylan opisala kao uvredu za trans* osobe: “Rod je stvar svakog pojedinca. Trans* osobe znaju koji je njihov identitet. Ne treba im medicinska procjena da ikomu dokazuju svoj identitet”.

Zamjenica premijera potvrdila je da zahtjev ipak ostaje za osobe stare 16 i 17 godina. Vlada je odbacila i dio dosadašnjeg zakona koji ne bi dopuštao rodnu tranziciju osobama koje su u braku, a koje se ne rastave. Ministar Kevin Humphreys pojasnio je: “Budući da je prošao referendum o bračnoj jednakosti, ne postoje konstitucionalne barijere da se osobama u braku ili civilnom partnerstvu pravno ne prizna rod”. [L.P.]


Povezano