Objavljeno

Presuda suda u Nizozemskoj: Moramo priznati treći rod

Sud u Nizozemskoj smatra da bi opcija trećeg roda trebala biti sadržana u zakonu, što predstavlja veliki korak za prava osoba koje se ne identificiraju kao žensko ili muško.

Okružni sud u gradu Roermondu odobrio je zahtjev osobe koja se željela u maticu rođenih upisati kao “rodno neodređena”.

Leonne Zeegers, koja je podnijela zahtjev, 1961. godine upisana je u maticu rođenih kao muškarac iako je rođena kao interspolna osoba. Godine 2001. prošla je kroz postupak promjene spola, a kasnije je zaključila da se “ne osjeća niti kao žena niti kao muškarac”, zatraživši od nadležnih da u maticu rođenih uvedu treću, rodno neutralnu opciju. Taj zahtjev je i odobren prošlog tjedna.

Zeegers je predstavljala samu sebe na sudu u postupku koji je trajao dvije godine i morala je podnijeti jako puno dokaza, uključujući anatomski eksplicitne fotografije.

“Moje grudi su stvarne, moja koža je glatka, nemam bradu i ne uzimam hormone. Imam 57 godina i živjela sam na obje strane; ponekad se osjećam kao muškarac, ponekad kao žena, a ponekad ne osjećam ništa,” rekla je Zeegers.

Suci su u obrazloženju presude izjavili:

“Došlo je vrijeme da prepoznamo treći rod. Kako bismo omogućili njegovo evidentiranje, nužna je izmjena zakona. Sada je red na zakonodavcima da to omoguće.”

Aktivisti_kinje su pozdravili ovu presudu kao iznimno važan trenutak u nizozemskom pravu. “Ovo možemo smatrati revolucionarnim u kontekstu nizozemskog obiteljskog prava,” poručuje Brand Berghouwer iz Nizozemske transrodne mreže (TNN). Guardian/Independent


Povezano