Objavljeno

Portugal usvojio zakon koji olakšava pravnu promjenu spola

Portugal je postao šesta europska država (uz Maltu, Norvešku, Dansku, Irsku i Belgiju) koja svojim građanima_kama omogućava promjenu oznake spola u dokumentima kroz proceduru temeljenu na samoodređenju. Zahvaljujući novom zakonu, promjena imena i spola više nije uvjetovana prethodnim medicinskim izvještajem, a dobna granica spuštena je s dosadašnjih 18 na 16 godina. Stariji maloljetnici spol u dokumentima će moći promijeniti uz prethodno odobrenje roditelja ili zakonskog zastupnika.

LGBT aktivisti pozdravili su donošenje ovog zakona objašnjavajući kako se time omogućuje poštivanje prava na samoodređenje svake osobe. Naime, dosadašnja praksa nužno je uključivala medicinsku dijagnozu kao uvjet za promjenu spola u dokumentima. Novina u zakonu je ispuštanje takve odredbe, čime se poručuje da svaka osoba najbolje poznaje svoj identitet pa može onda i samostalno o njemu odlučivati. Portugal je time uz Dansku, Norvešku, Maltu, Irsku i Belgiju postao šesta europska zemlja u kojoj je izglasan takav zakon.

“To znači da zakon napokon priznaje i poštuje da transrodne osobe najbolje znaju tko su i kako se identificiraju”, naglasila je Katrin Hugendubel iz ILGA-Europe.

Isabel Moreira, zastupnica iz Socijalističke stranke, također je pohvalila donošenje zakona i rekla da je to povijesni dan u kojem se odaje poštovanje svim trans osobama i njihovim obiteljima.

Kritičari zakona bili su protiv uvođenja ovih odredbi, posebice protiv snižavanja dobne granice za promjenu spola. Vania Dias da Silva iz desno orijentirane političke stranke CDS-PP kazala je da oni ne podržavaju zakon. “Oni koji imaju 16 godina ne mogu se vjenčati, piti ili voziti pa onda ne bi trebali moći donijeti odluku s takvim konačnim i ozbiljnim posljedicama,“ rekla je da Silva.

Donedavno je u portugalskom zakonodavstvu postojala pravna praznina po pitanju priznavanja transrodnog identiteta. Do 2011. procedura za transrodne osobe uključivala je sterilizaciju, nakon koje je bilo potrebno podnijeti tužbu protiv države za nepravedno pripisivanje identiteta. Nakon donošenja Rodnog zakona LGBT aktivisti diljem zemlje slavili su dugo željenu promjenu.

Ovaj propis još jedan je u nizu onih koji pokazuju liberalni trend portugalskih zakona. Nakon zakona o legalizaciji istospolnih brakova iz 2010. te nakon dva zakona iz 2016. koji uređuju posvojenje unutar istospolnih obitelji i surogatstvo, prava LGBT zajednice u toj zemlji dodatno su ojačana. [L.L. & L.B.] BBC…


Povezano