Objavljeno

Irena Jukić Pranjić i Jana Plećaš dobitnice prestižnih nagrada na Pulskom filmskom festivalu

Foto: Pula Film Festival

Jučer je u pulskoj Areni, u sklopu 64. Pulskog filmskog festivala redateljici Ireni Jukić Pranjić za film Gamer Girl uručena nagrada Vedrana Šamanovića koja se u čast nedavno preminulog snimatelja i redatelja dodjeljuje kao najviše godišnje filmsko priznanje filmskom umjetniku ili umjetnici koji/a je te godine, u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio/la granice filmskog izraza u hrvatskom filmu.

Nagradu je uručila Sanja Šamanović, filmska autorica i supruga Vedrana Šamanovića, a dodjeljuje ju pet filmskih udruga-osnivačica: Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatska udruga filmskih snimatelja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatsko društvo filmskih kritičara i Hrvatski filmski savez.

Ovogodišnji žiri u sastavu Ivona Juka (Društvo hrvatskih filmskih redatelja), Silvestar Mileta (Hrvatsko društvo filmskih kritičara) i Diana Nenadić (Hrvatski filmski savez) zaključilo je da „autorica unutar vrlo reduciranih animacijskih sredstava igre retro-poetike i diskontinuiranog pokreta pronalazi ne samo načine razigravanja svakodnevnih radnji humornim detaljima nego i alate dubinskog prikaza patologije ljubavi.“

 Irena Jukić Pranjić, Foto: citajme.com

U sklopu 64. Pulskog filmskog festivala dodijeljene su i prestižne snimateljske nagrade Nikola Tanhofer za 2016. godinu. Ovogodišnji su dobitnici/e Jana Plećaš, Vjeran Hrpka i Igor Martinović, a nagrade je dodijelio stručni žiri u sastavu Stanko HercegMirko Pivčević i Darko Šuvak.

Nagrada Nikola Tanhofer dodjeljuje se za najbolja ostvarenja umjetnosti i umijeća filmskog snimanja u cilju vrednovanja autorske osebujnosti i snimateljske izvrsnosti te promicanja filmske fotografije, vizualne i filmske kulture.

„Snimateljski rad Jane Plećaš u filmu ‘Ne gledaj mi u pijat’ umjetnički je rad najviše kategorije. Jana je svojom filmskom fotografijom napravila film boljim, što je ishodišni motiv svih direktora fotografije“ objašnjenje je uz koje je stručni žiri dodijelio nagradu ‘Nikola Tanhofer’ snimateljici Jani Plećaš za dugometražni film ‘Ne gledaj mi u pijat‘ redateljice Hane Jušić.

Nagrada Nikola Tanhofer za kratkometražni film ‘Iza lica zrcala, redateljice Katarine Zrinke Matijević, uručena je i snimatelju Vjeranu Hrpki koji je „iskoristio skromne produkcijske uvijete kao prednost, uvjerljivo iskazujući zamjetnu vještinu u prepoznavanju ljepote prirodnog osvjetljenja.“, a snimatelju Igoru Martinoviću za TV seriju ‘Kuća od karata jer je „sustavno snimateljskim izražajnim sredstvima pridonio dojmu koji ostavlja serija ‘Kuća od karata‘, od glumačkih izvedbi do uvjerljivosti scenografije i tečnosti filmskog izlaganja“.

Godišnja snimateljska nagrada dodjeljuje se u tri kategorije: dugometražni film, televizijska serija i kratkometražne filmske forme.

 


Povezano