Objavljeno

Iranska umjetnica i aktivistkinja na sudu zbog uvrede članova parlamenta

Zbog crteža kojim je uputila kritiku vladinom prijedlogu mjera za restrikciju kontracepcije 29-godišnja Atena Farghadani pritvorena je u zloglasnom teheranskom zatvoru Evin u kojem čeka suđenje za „vrijeđanje članova parlamenta putem slika” i “vrijeđanje iranskog vrhovnog vođe”.

Sporni crtež iranskih parlamentaraca s glavama životinja nastao je kao reakcija na dva diskriminatorna prijedloga zakona kojima bi se zabranila sterilizacija i ograničio pristup kontraceptivima te postrožili zakoni o razvodu koji su već sada na strani muškaraca.

Dva desetljeća nakon pokretanja progresivnih programa planiranja obitelji, parlament je prošle godine najavio da će radi povećanja populacije zemlja napraviti zaokret. Sve ovo rezultat je upozorenja vrhovnog vođe Ayatollah Ali Khamenija da se društvo suviše približava zapadnjačkom stilu života.

Aktivisti/kinje upozoravaju da će ukoliko budu doneseni, novi zakoni dodatno ojačati diskriminaciju žena te ograničiti njihova prava.

Osim zbog crteža, Farghadani je suočena i s optužbama za “sastajanje i dosluh s devijantnim skupinama i pojedincima antirevolucionarnih ideja”, zbog izložbe Parandegan-e Khak (Zemaljske ptice) održane u spomen poginulima nakon izbora 2009. godine, a na kojoj su prisustvovale obitelji političkih zatvorenika i članovi Bahá’í zajednice, najugroženije vjerske manjine u Iranu.

Prvotno je uhićena u rujnu 2014. godine, no dva mjeseca kasnije puštena je uz jamčevinu. U siječnju 2015. uslijedilo je novo uhićenje i to nakon što je na Youtube-u objavila video u kojem govori o tome kako su ju čuvari zlostavljali u zatvoru.

Suđenjem će predsjedati sudac Abolghassem Salavati, poznat po rigoroznim kaznama političkim aktivistima i disidentima. Presuda se očekuje unutar 20 dana.

Diskriminatoran sudski postupak koji se vodi protiv Farghadani nije izoliran slučaj. Nedavno je 27-godišnja aktivistkinja Atena Daemi osuđena na sedam godina zatvora zbog statusa na Facebooku, pjesama na mobitelu i sudjelovanja u pacifističkim okupljanjima u znak potpore djeci u Kobanue i prosvjedima protiv smrtne kazne. [J.J.] TheGuardian


Povezano