Objavljeno

Iranci odjenuli hidžab u solidarnosti sa suprugama

Nošenje hidžaba u Iranu ženama nameće tzv. ‘moralna policija’ još od Islamske revolucije 1979. godine, a one koje se pravilu opiru ili hidžab nose na neodgovarajući način (tako da im se vidi par pramenova kose) suočene su s novčanim kaznama ili čak zatvorom.

Protesti ovom pravilu idu toliko daleko da su neke žene pribjegle brijanju glave ili skraćivanju kose i muškom odijevanju kako bi se u javnosti mogle projaviti bez hidžaba, a sada su im se u solidarnosti priključili i muškarci, koji na fotografijama poziraju sa svojim suprugama ili rođakinjama.

Akcija koja se proširila tijekom prošlog tjedna rezultat je poziva iranske aktivistkinje i novinarke Malish Alinejad stacionirane u New Yorku, upućenog muškarcima da podrže njezinu kampanju My Stealthy Freedom protiv prisilnog nošenja hidžaba.

U sklopu kampanje Alinejad dijeli fotografije Iranki u trenutcima slobode kada skidaju hidžab izvan kućnog okruženja, a spomenuta akcija od muškaraca traži da poziraju s hidžabom dok žene pored njih nemaju pokrivenu glavu te da fotografije na društvenim mrežama podijele uz hashtag #meninhijab. Od 22. srpnja kada je kampanja pokrenuta, Alinejad je primila 30ak fotografija.

„U mnogim slučajevima učenja vjerskih autoriteta ili vladinih službenika utječu na pogrešan osjećaj vlasništva nad ženom koji mnogi muškarci preuzimaju. Mislila sam zato da bi bilo fantastično pozvati muškarce da podrže prava žena.“, kazala je.

Država u Iranu financira reklame koje žene bez hidžaba naziva iskvarenima i nečasnima, a upozorava ih se da se bez hidžaba izlažu seksualnom uznemiravanju. Jedan od muškaraca koji se priključio akciji kazao je kako ih država pokušava uvjeriti da je hidžab najveći problem u zemlji, dok se drugi odijenuvši nikab pokojne majke prisjetio koliko joj je teško bilo nositi ga u ljetnim mjesecima te da često nakon kupovine nije imala snage govoriti. „Uvijek me bilo sram zbog majke i sestara. Bio sam protiv hidžaba, kao i moj otac i braća.“, kazao je.

Zanimljivo je i da je početkom godine kreirana aplikacija Gershad koja pomaže identificirati lokacije tzv. ‘moralne policije’ koja uz kontrolu ispravnog nošenja hidžaba, pazi na ispravno ponašanje muškaraca i žena u skladu s Islamskim kodom – zabranjeno je primjerice u javnosti zagrliti osobu suprotnog spola, otkriti piercing ili tetovaže, a na meti su osim žena često i LGBT osobe. Korisnici na kartu unose lokaciju na kojoj je primjećena policija što služi kao upozorenje drugima, a kreatori navode da je aplikacija oblik ‘nenasilnog otpora’. [Ž.V.] TheIndependent


Povezano