Objavljeno

Iranke na nogometnoj utakmici prvi put nakon 40 godina

Foto: Wikimedia Commons

Poslije Islamske revolucije 1979. godine, ženama u Iranu je zabranjen ulaz na sportske stadione. Ta zabrana ukinuta je prošli mjesec, kada su navijačice mogle po prvi put u 40 godina prisustvovati utakmici.

Nakon pritiska grupa za ljudska prava i sportskog upravljačkog tijela FIFA-e, Iran je dopustio ženama da uđu na stadion. Iran je bio jedina preostala zemlja na svijetu koja ne dopušta ženama ulazak na stadione.

“Ovo je vrlo pozitivan korak naprijed koji je FIFA s nestrpljenjem čekala, a naročito iranske djevojke i žene. Strast, radost i entuzijazam koji su se mogli vidjeti na stadionu ohrabruju nas da nastavimo putem kojim smo krenuli. Povijest nas uči da napredak dolazi u fazama i ovo je tek početak puta, a nadamo se da će u budućnosti sve djevojke i žene u Iranu moći slobodno i u sigurnom okruženju prisustvovati utakmicama“, kazao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino za CNN.

Više od 3 500 ulaznica za kvalifikacijsku tekmu za Svjetski kup (Iran i Kambodža) rasprodano je u sat vremena, nakon čega je u prodaju pušteno dodatnih 1 100 ulaznica.

No, Amnesty International i Human Rights Watch opisali su to kao “cinični marketinški trik” budući da su navijačice bile smještene u zasebnom dijelu stadiona te da je zapravo vrlo malo ulaznica bilo namijenjeno ženama s obzirom na kapacitet stadiona (78 000). Pozvali su na ukidanje svih ograničenja ženskog sudjelovanja.

“Kvota od 5% za mjesta za žene u suprotnosti je s FIFA-inim ustavom, statutima i politikom ljudskih prava. U članku 4 statuta piše da je diskriminacija žena strogo zabranjena i kažnjiva suspenzijom ili protjerivanjem članica FIFA-e”, priopćili su iz HRW-a.

Na pitanje odgovaraju li trenutni uvjeti stavkama iz statuta, iz FIFA-e su za CNN rekli kako je njihov stav o pristupu žena na stadionima u Iranu čvrst i jasan.

Ženama mora biti dozvoljeno prisustvo na nogometnim stadionima u Iranu, na svim utakmicama. Ponovno potvrđujemo svoje stajalište da broj žena na stadionu treba utvrditi potražnjom takvih karata, bez nametanja bilo kakvih proizvoljnih ograničenja. Daljnje pojedinosti o sljedećim koracima koji će se provoditi kako bi se osigurao budući pristup ženama na stadionima u Iranu uslijedit će nakon što izvršimo temeljitu procjenu kvalifikacijske utakmice za Svjetski kup na temelju izvještaja delegacije FIFA-e koja je prisutna u Teheranu”, poručili su iz FIFA-e.

Ministar sporta Masood Soltanifar kazao je iranskim medijima da su stadioni u Isfahanu, Tabrizu, Mashhadu, Shirazu i drugim gradovima koji imaju kapacitet min. 15 000 ljudi također spremni primiti žene. [A.Z.]


Povezano