Objavljeno

Iranke prosvjeduju otkrivajući kosu

Još od Iranske revolucije, žene su u toj zemlji obavezne nositi hidžab u javnosti. U suprotnom intervenira moralna policija, koja je samo u 2014. upozorila, kaznila ili uhitila oko 3.6 milijuna žena  zbog neprikladnog odijevanja.

Masih Alinejad iranska je novinarka i aktivistkinja za ženska prava i religijske slobode. Odrasla u Iranu, oduvijek je bila zadivljena slobodom koju je uživao njen stariji brat. „Mogao je samo tako trčati po farmi, nepokrivene glave…“, govori Masih.

Otkad živi u Americi, ta sloboda i bogatstvo različitosti prisutni su svuda oko nje, i Masih ne krije oduševljenje: „Neke žene nose šal, neke ne nose, ali prolaze jedne pored drugih bez imalo osuđivanja. Moralna policija ne postoji. Predivno!“.

Nadahnuta Alinejad počela je na Facebooku objavljivati svoje slike sa i bez hidžaba. Druge su slijedile njezin primjer. Tako je nastala Facebook grupa My Stealthy Freedom, koja broji preko 803,000 pratitelja. Grupa je našla pobornike i među muškarcima kao i ženama koje žele nositi hidžab, ali podržavaju slobodu izbora.

„Želimo same odabrati što ćemo nositi, to je jedno od temeljnih prava koje nam pripada. Osjetiti vjetar u kosi doista je jednostavan zahtjev“, riječi su jednog od postova uz prosvjednu fotografiju. [S.D.] BuzzFeed


Povezano